前排睇蘋果日報介紹呢間曾被英國《金融時報》評為「世上最好吃燒鴨」既文興酒家登陸香港,咁去開大埔就試下呢個來自倫敦既過江龍。半隻燒鴨 $92(如果已起骨招牌粵式燒鴨 $118/半隻,不過話數量有限,我晚上七點去到,莫講話起左骨,連有骨既燒鴨都已經淨最後一隻)報章介紹「酒家採用泰國牧場進口的櫻桃谷鴨,在外皮調味後風乾一整晚,再烤50分鐘。跟香港燒鴨比較,鴨皮雖然不夠香脆,但櫻桃谷燒鴨的外皮較薄,脂肪少,肉質嫩滑,降低了油膩感。」我當然無咁金舌頭啦,在我角度而然,外賣一定無堂食咁正,但半隻燒鴨幾大盒,賣相唔差。食落鴨皮係唔夠脆但可接受,肉質比平時食開既燒鴨嫩,不過覺得有點油。而最值得一讚係個秘製醬汁,微酸帶甜,點鴨拌飯好正!另外叫左兩個小菜,份量夠大盒,沙爹牛肉炒芥蘭 $88沙爹味唔濃,不過牛肉夠嫩,芥蘭爽口。四川辣麻婆豆腐 $88 個芡汁唔會太水或太杰,剛剛好,味道辣辣地有點麻,好開胃,拌飯一流!小菜係單點形式無跟飯,落單姐姐話我叫一個白飯 $12佢比大盒啲,結果比左兩盒我!每盒都裝滿圖中的小菜盒,好似比左三至四碗白飯,今時今日呢個服務態度非常好!
燒鴨

2021-01-29