29 Jun 2023被社交平台 嘅香港拉麵關注組介紹今日12:30pm嚟到,今日平日星期四,前面都有5個人等緊位😰。心諗大獲喇,好肚餓仲要等,等緊嘅時候店員出嚟招呼,比咗張menu我睇白:豬骨湯黑:黑蒜湯赤:蕃茄湯喂,大盛都唔洗加錢呀!唔係唔加咁笨呀?啱哂我呢啲大食仔!不過好好彩等咗10分鐘就入去喇~首先一入到去環境唔算太大,一眼睇哂。有吧檯,有普通座,任君選擇,我就坐咗吧檯喇!一坐底緊係飲杯水先啦,常溫嚟嘅?呢度扣分,如果以傳統日本餐廳文化,冰水係用嚟招呼貴賓,但宜家都2023年啦,溫室效應咁勁,深水埗地鐵站行過嚟都身水身汗,係咪更加應該轉冰水呢?希望貴店可以改善啦~個麵一上到嚟,咦,點解個湯底咁白嘅?原來店員搞錯咗!比咗豬骨湯我,我明明點咗黑蒜⋯不過唔緊要,最緊要好食!佢仲送左兩塊梅肉叉燒😛沾麵個湯,我飲左一淡先,哇!好好味喎!極度濃厚,濃而不膩,口感輕帶流沙質感,無疑用料足夠!問咗吧檯師傅,呢個湯底用咗足足11個鍾頭,以豬骨熬製,唔怪之得咁好味,我仲飲得出仲有柴魚,果然不出所料,師傅都話有落柴魚魚粉,將個湯底鮮味升華,所亦以有啲流沙質感。到個麵喇,沾麵嚟講,麵唔可以太幼身,呢間
29 Jun 2023

被社交平台 嘅香港拉麵關注組介紹

白:豬骨湯
黑:黑蒜湯
赤:蕃茄湯
喂,大盛都唔洗加錢呀!唔係唔加咁笨呀?啱哂我呢啲大食仔!

不過好好彩等咗10分鐘就入去喇~
首先一入到去環境唔算太大,一眼睇哂。

有吧檯,有普通座,任君選擇,我就坐咗吧檯喇!

到個麵喇,沾麵嚟講,麵唔可以太幼身,呢間選用咗中粗麵,正確選擇,因為沾面湯底咸,中粗麵嘅掛湯力無咁勁,否則好重口味。麵嘅輕微麥味同個湯平衡到,唔會話湯味太多,搶哂啲麥味。口感方面,無得揀硬度,由師傅話事!一貫傳統作風,軟硬適中,睇得出師父功力。

試下個糖心蛋先,一夾開,流心到一個點,係我香港食嘅蛋之中Top5之一,好有蛋味!唔知係咪蘭王蛋呢?個蛋都有醬油味,讚!

再試下個梅肉叉燒先,大小肥瘦適中,無乜特別~

到主角出場了!十勝豚(醤煎豬加)
厚切豬扒一啲都唔手軟,煎嘅時間控制得啱啱好!入口鬆軟,亦都有啲口感,好有豬味,同時佢哋嘅秘制醬油唔錯喎!同個豬扒配合得幾好,一咬落去個肥肉位,啲豬油同醬油係我口中爆炸,極度滿足。

最後我食完啦,諗住起身走人,店員問我飲唔飲湯,有services👍🏼佢話加啲熱水落去個沾麵湯,稀啲可以飲落肚,我試下啦,都仍然重口味,所以都係飲兩啖就走咗喇!呢度都係講緊125蚊⋯抵到爛⋯係杯水唔凍啫,其他都好高質!
2023-06-29