2011-09-20
聽說過上海婆婆啲食物都不錯的,所以睇完戲九點幾前來一試。每次食上海菜都想食鍋貼,所以二話不說叫了。但個皮好乾好硬呀!唔知係唔係同就閂門,所以唔係新鮮整有關?另外叫了麻醬手絲雞。這個還可以,但我都覺得啲粉皮硬咗啲!但有好多好多醬,咁就不錯。蔥油拌麵給我意外驚喜。一直先入為主,以為像其他上海店般只有少少乾蔥,豉油。佢竟然有冬菇絲、蝦米、肉絲等。佢啲汁也很多,一上枱時心諗「這是拌麵嗎?」,嗰一刻有少少失望。不過,最驚喜是它。不管它叫拌麵、撈麵定炒麵,總之好食就是好麵。而且麵質亦彈牙,我發現它的麵有粗有幼,手打象徵嗎?服務方面:雖然我都覺得自己咁遲去食飯有阻礙他們閂門。但他們好像時常催趕我們離開般。當我吃吃吃,吃完碗麵一放下筷子,他們竟然即刻走過黎問「唔要嫁喇?」。然後即刻掃走晒所有野。其實,以碟上剩下的分量可以說是未吃完。不過我們都飽所以才說不要。我都知我們再坐落下真的很阻碇,但我情願他告訴我要閂門,也不應做一啲行為令我覺得自己「阻住晒」。還有他們在打賭我枱還是另一枱的客人先走。當我走時他們還要大大聲說出來,嗰一刻真的很無奈。不過算啦,鬼叫我地阻住人閂門。