2023-05-16
<瀧宴日本料理> 衝擊味蕾‼️超高質Omakase🍣瀧宴日本料理 (銅鑼灣)銅鑼灣糖街25-31號Sugar+26樓味道: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🔥🔥🔥價錢: 💰💰💰抵食指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🔥🔥🔥⏱️瀧宴日本料理仲做緊限時promotion 31May就無啦⏱️只要同時惠滿兩個套餐就有野送‼️🤩午市:南非鮑魚一隻 或 大吟釀清酒300ml一支晚市:日本象拔蚌一隻 或 澳洲龍蝦一隻 大吟釀清酒720ml一支Lunch Special Menu $448頭盤:什菜薯蓉球配魚子口感味道豐富而有層次🎼,炒香過嘅洋蔥係你咬一啖個時直線抽擊💥你嘅味蕾,再將魚子咬開,淡淡甜味溢出去中和洋蔥刺激感🤤,作為前菜去開胃係非常之合適👍🏻刺身:炙燒太刀魚 油甘魚🔥炙燒太刀魚味道超正👍🏻 濃濃炙燒味再加太刀魚本身魚鮮味重 兩者相輔相乘 將魚鮮味推到極致🤤💯油甘魚 油膩感唔算好重 但口感十足 仲幾彈牙 食得出魚身本身個健碩感 點少少豉油就將個味帶到出黎🤩但最可惜嘅係我竟然先食左太刀魚再食油甘魚,令到油甘魚係重味後變到有啲失色🥲📝‼️下次一定提自己問師傅邊個味重啲‼️📝壽司:鯛魚 鰹魚鯛魚魚肉晶瑩通透❄️ 咬落煙韌而有口感 少
瀧宴日本料理 (銅鑼灣)
銅鑼灣糖街25-31號Sugar+26樓
Lunch Special Menu $448
頭盤:什菜薯蓉球配魚子
刺身:炙燒太刀魚 油甘魚
壽司:鯛魚 鰹魚
鯛魚魚肉晶瑩通透❄️ 咬落煙韌而有口感 少少豉油已經可以調出魚嘅鮮味
鰹魚魚肉紅裝素裹❤️🔥 師傅加以炸蒜點綴去襯托佢啖啖魚香味 先白後紅 包證你對壽司有另一番意會💯
主菜:野生大虎蝦
💯滿分之作💯 本日MVP🤩睇住師傅係我面前超細心咁烹調呢隻蝦 直頭係一種藝術🎨 再將呢種幸福味道放入口🤤 簡直為我黑暗嘅星期一帶黎曙光🌅 蝦肉肉質清爽彈牙 師傅建議我先原味試食一舊 我其實已經比出滿分 但係佢話加埋檸檬汁會仲入味 我就將下一件蝦滴兩至三滴檸檬汁 我怕檸檬會搶哂啲味 做人唔好咁貪心🤣 ‼️‼️當滴完檸檬汁後 蝦味同口感直線攀升‼️‼️ 滿分再加打多個滿分👍🏻👍🏻💯💯 呢個蝦絕對係我人生美食清單佔一席位🤩
主菜:香草牛油帆立貝
師傅係呢到菜上發揮「一式兩味」帆立貝拌以用香草海帶煮成嘅湯 又食得又飲得❤️👍🏻 香草海帶湯清而鮮 再用黎配以帆立貝就非常配合海洋主題👍🏻 帆立貝厚實再加以香煎就煮成外脆內軟 口感又帶返層次感🤩
主菜:香煎鵝肝配自家醬汁
✨必食之選✨呢道菜絕對稱得上邪惡代表😈 鵝肝滿滿嘅脂肪經過鐵板香煎後 啲油脂逼哂出黎 脂肪油流出鐵板 再將啲脂肪油燒至微焦再將鵝肝包返住 裡裡外外都係啖啖邪惡嘅油脂感😈 而且香味就由啲脂肪油流出黎個時扑鼻而來 令我視覺 味覺 嗅覺都被鵝肝支配住🤤🤤
主菜:米國頂級牛肉
頂級嘅牛肉配鐵板燒簡直就係一流嘅配搭💯 師傅會好貼心咁問幾成熟❤️ 識食牛嘅都會選擇三成至五成熟 因為咁樣就可以做到牛肉入口即溶🤤 咁好理所當然地揀咗五成熟 牛肉外表燒到香口 內裏呈現玻璃紅般嘅顏色 加少少鹽同胡椒 一啖入口成件牛融入口裏面💯🔥🤩
主菜:鐵板炒飯配海帶麵豉湯,炒什菜
鐵板炒飯做到粒粒鮮明,每一粒都係乾身嘅米飯,再配以櫻花蝦同埋雞蛋 放入口入面,你絕對能夠感受到每一樣食材味道同質感🤤🤤👍🏻