2010-09-21
孖G妹和保羅今晚在三號風球凡亞比的吹襲下以街坊裝出現旺角,目的就是尋找一煲靚湯。富記係極之平民的食店,但當妳飲過富記的靚湯,一定會迷上,入到去,妳會見到每檯都會例叫一煲靚湯。今晚我哋叫了三餸一靚湯啦。快d睇吓煲靚湯:魚片芥菜咸蛋豆腐湯$43-保羅超鐘意飲,夠下火,不含味精,份量夠,料多,唔駛自己買料煲,方便。快d睇吓d好餸:薑葱炒豬腰豬膶$52-勁多薑葱,腰膶入味,但份量不多。芽菜炒蝦仁$52-算多蝦仁,屬簡單不過不失的餸菜,所以味道不差,份量都足夠,但略嫌貴。腐乳蒸雞$52-保羅極力推介,即北菇蒸雞,不過換咗腐乳蒸,我哋等咗碟雞都有半個鐘,其他餸都食哂,就是等這碟雞送飯,份量例牌,腐乳普通入味,雞除有幾舊滑之外,其他都唔係咁滑,所以等咗咁耐,反而麻麻地。你會再來這裡就是為咗煲下火靚湯,至於小菜則仁見智,因為小菜係唔差,但其實以平民格局的食店來講,每樣餸都要$52都幾貴,是大眾化價錢。而這裡係無服務無裝修的舊式老舖,服務阿姐話之妳,兼地方狹窄,衛生環境其實唔係咁好,筷子都是痴立立,但相信食唔死,地面則污糟邋遢。但個個客人都係照樣繼續食,這裡繼續人來人往,生意唔憂做,真係要寫個服字。若
快d睇吓煲靚湯:
快d睇吓d好餸:
薑葱炒豬腰豬膶$52-勁多薑葱,腰膶入味,但份量不多。
而這裡係無服務無裝修的舊式老舖,服務阿姐話之妳,兼地方狹窄,衛生環境其實唔係咁好,筷子都是痴立立,但相信食唔死,地面則污糟邋遢。但個個客人都係照樣繼續食,這裡繼續人來人往,生意唔憂做,真係要寫個服字。若果日後環境有改善,就更加好啦!