2025-07-15 113 浏览
今日晏晝喺土瓜灣同同事見完客,經過「有間茶記響附近」見入面幾熱鬧,就入去醫肚。.舖頭光線充足,環境乾淨,冷氣夠涼唔會太凍,幾好坐。伙記阿叔見我揸住公文包,好醒水咁安排咗個近插座嘅位,仲提我背囊放側邊,服務幾細心。叫咗個 吉列豬扒配薯條,豬扒炸得金黃,外皮脆得嚟唔油膩,肉質鬆化唔乾柴。薯條係粗身嗰種,灑咗少少鹽同香草,熱辣辣幾好食。焗豬扒飯 芝士鋪得滿滿,豬扒厚薄適中,炒飯底夠乾身,茄汁酸甜度剛好。金湯酸菜魚湯底金黃,魚片嫩滑無骨,酸菜爽脆,微辣幾開胃。奶茶茶味濃得嚟唔澀,奶香平衡,飲完個杯底仲有茶漬,夠正宗。.坐低食咗個幾鐘,見隔籬枱幾個地盤師傅同伙記講笑,收銀台阿姐一路計數一路哼歌,幾有街坊人情味。埋單二百蚊左右,喺而家嘅香港算係合理。.下次經過土瓜灣,應該會再嚟試吓其他小炒。

吉列豬扒配薯條

焗豬扒飯

金湯酸菜魚

金湯酸菜魚湯底金黃,魚片嫩滑無骨,酸菜爽脆,微辣幾開胃。

奶茶茶味濃得嚟唔澀,奶香平衡,飲完個杯底仲有茶漬,夠正宗。
下次經過土瓜灣,應該會再嚟試吓其他小炒。