2008-05-28
我係美樂友,睇住佢開張到而家。食過幾次,每次都試不同新產品,可惜每次都失望。以佢d價錢,水準要高d先得。之前食果d唔update唔講啦,上星期晚飯後經過佢門口,見佢個menu有"楊芝金露",重寫住類似"芝士都可以飲"之類d字。心諗 : 幾有創意,最重要就係我是芝士fans,於是俾多次機會佢,拉埋老公入去,我order楊芝金露,老公要左個凍朱古力湯圓。楊芝金露評價 :賣相幾靚,個兜波浪邊幾特別,但冇墊碟,冇用拓盤,上到枱巳經瀉左d。個waiter放低個兜後仲fing下fing下隻手,好心用條布抹手啦 。 好奇怪呢個價錢竟然冇支似樣匙羹,只俾隻外賣膠羹,唔通懶得洗?????食落 唔夠凍、唔夠芝士味。以芝士作賣點,個名食字食得好正,吸引到好似我呢類cheese 粉絲,但食物冇芝士味,好失望,雷聲大、雨點小,價錢貴遇普通楊枝10蚊,唔會再試........ 凍朱古力湯圓評價 rder時聽到個waiter問 : 要凍定熱? 好奇怪湯圓都有凍ge??? 好,就要個凍ge ; 湯底可選維他命奶或麥精,幾得意,選了麥精。點知上枱時,係暖ge,大煞風景!!!!! 湯圓皮雖然有朱古力味,但嗒落d餡..
楊芝金露評價 :
凍朱古力湯圓評價 :
order時聽到個waiter問 : 要凍定熱? 好奇怪湯圓都有凍ge??? 好,就要個凍ge ; 湯底可選維他命奶或麥精,幾得意,選了麥精。
點知上枱時,係暖ge,大煞風景!!!!! 湯圓皮雖然有朱古力味,但嗒落d餡......酸酸地ge......失敗!!!! 重有唔知放左d好似麥皮碎ge物體係湯(麥精維他命奶)入面,食到一口都係,幾核突.....(如果要做凍湯圓,就要解決唔夠凍呢個問題,暖暖地好怪!!!!)
我同老公都食完都冇晒表情。甜品都係食物,做食店都係比心機做好食物質素,唔好嘥左你d創意,其實楊芝d材料配搭唔錯,但成份比例就要改善下,唔夠凍就係打個汁時加多d冰,至於份量比例,自己試多幾次啦。靜得個名吸引都冇用!!!!
題外話 :
有冇覺得港式食肆好奇怪,好鍾意將d外賣膠袋等等物體,放在高處或當眼處,慌死人唔知你有做外賣! 但通常唔多企理,d膠袋有塵有d黑,掛到高一高,有d倒胃。
食物價錢高,裝修有d格調,明明想走中高檔路線,但就比d細節出賣左......收得客呢個價就比心機做好d......食物同環境都要改善。咪以為附近冇競爭者,同區有唔少質素唔錯甜品店。
有創意,都要加多幾錢誠意,至可以更上一層樓架,努力、加油.....