2015-05-14 563 浏览
我星期六放工後與朋友由中環行上山頂,再由山頂行回中環。我用了3個鍾完成8公里的路程。在中環找了一間ZENON CAFE 坐及休息。我比佢地那張懷舊的上海鋪剪髮椅吸引了入去食野。在椅上放了MENU及舊的黑膠唱片做裝飾。 有兩個縮細了的理髮店紅白藍旋轉光管,好特別。 另一幅圖我覺得好特別,而現在好多人不知道是什麼,有沒人知這是什麼呢? 這是一個舊式剃鬚刀! 餐廳的環境好舒服,而樓上是SALON,有好多來自於不同國家的髮型師,為不同客人服務,原來佢地有學院培訓髮型師及提供好多比賽學員去參加。真的估唔到佢地背後有一個咁大的團隊支援佢地去發展CAFE。佢地主要食三文法,咖啡及新鮮的果汁。由於剛行完山,所以我地要了新鮮的果去補充水份及糖份。佢地用了好多心機研究這果汁的配搭, 我飲的是紅菜頭,富士蘋果,甘筍,經過冷壓製造出來的,不含任何防腐劑,是100%果汁,所以需要小心保全,如果唔係好容易變壞。飲落果然與其他地方的果汁不同,你係可以飲到紅菜頭,富士蘋果,甘筍不同層次的味道。朋友飲了青瓜,梨,青蘋果,甘藍,飲落青瓜的比較多,一樣好飲。佢地三文法有分素食及肉食的,照顧不同的人士。麵包是由法國做到
有兩個縮細了的理髮店紅白藍旋轉光管,好特別。
這是一個舊式剃鬚刀!

佢地主要食三文法,咖啡及新鮮的果汁。
由於剛行完山,所以我地要了新鮮的果去補充水份及糖份。
佢地三文法有分素食及肉食的,照顧不同的人士。麵包是由法國做到半熟狀態空運到港的,再在香港食時烘烤完成的,所以你食到法國麵包的外脆內軟又麥味的。佢地找尊人去法國找合適麵包商,而包麵只可以保全2-3天,所以包麵新鮮程度一流。
Reuben~~意大利麥麵,芝士,俄羅斯醬,辣椒粉,辣椒,德國泡菜,冷牛肉,佢牛肉經過划低溫處理,肉質鮮嫩,又有牛肉味道。
Truffle Hunter~~有意大利肉腸,鹹豬肉,紅菜頭,芝麻菜及芝士,黑松露,蛋黃醬,我無想過紅菜頭配出來的三文洽可以咁好食,我平時好少食紅菜頭,就算食都會是煮熟食的。
佢個份量足夠我地飽肚唔需要再食晚餐。
我飲了杯餐後咖啡。

Espresso~~佢地找尊人去意大利咖啡工廠商,去選購香濃及適合香港人飲的咖啡豆,再安排空運到香港。客人order 咖啡時,服務員才會即磨即沖咖啡,以確保咖啡沖出最新鮮及最香濃的味道,我試了,真的好香及不會太苦澀,配上面層奶泡,好
,拉花又靚。
價格非常之低,因為大部份的食物都是最新鮮及空運到港的,值得各位去試食一下。