2018-07-03 93 浏览
我个人都几中意系太子揾食,一来近旺角,交通方便,二来又唔会好似旺角果边D餐厅咁,间间都多人到爆,要劲等位,所以今日我又黎左太子揾食!餐厅既门口都布署得几用心,除左有吊灯之外,仲有D世界杯既装饰。虽然舖位唔算大,但座位都宽敞、舒适!一入到门口就见到有个大萤幕系正中间,左右两边挂左唔同国家既旗仔,相信呢间餐厅系有播世界杯既直播,但适逢今晚无比赛,所以都只系播普通既节目。呢间餐厅主要都系食set dinner,我同朋友一人叫左一个set。每个set都包前菜同饮品,先讲前菜前菜系有3味既,包括:黑鱼籽青瓜海胆.金箔北海道刺身带子.龙虾浓汤海胆本身口感似液体,但佢加左D黑鱼籽系面,一啖食落口,入口即溶得黎中间又有D一粒粒咬下,口感上都几特别!带子好新鲜,仲带点海水味,加埋D金箔,成件事好Grand呀龙虾浓汤无改错名,真系好浓好浓!系我第一次饮咁浓既龙虾汤!!饮品方面,我同朋友都叫左餐酒-白酒,食西餐配埋白酒,我觉得系perfect match!!主菜我拣左香煎原只波士顿龙虾.香蒜牛油汁.烚新薯,出面好多餐厅都有烧/煎龙虾食,但今次呢只龙虾系全只上,有埋两只龙虾钳,餐厅仲好贴心咁提供埋工具方便我地

每个set都包前菜同饮品,先讲前菜
前菜 - 黑鱼籽青瓜海胆.金箔北海道刺身带子.龙虾浓汤

带子好新鲜,仲带点海水味,加埋D金箔,成件事好Grand呀

餐酒 - 白酒

香煎原只波士顿龙虾.香蒜牛油汁.烚新薯
主菜我拣左香煎原只波士顿龙虾.香蒜牛油汁.烚新薯,出面好多餐厅都有烧/煎龙虾食,但今次呢只龙虾系全只上,有埋两只龙虾钳,餐厅仲好贴心咁提供埋工具方便我地拆壳!龙虾都几大只,所以都有几多肉食,而且好入味,加埋个薯蓉,好满足呀!

另外一个主菜系扒澳洲M5和牛肉眼.烧汁.烧薯. 时菜
扒澳洲M5和牛肉眼.烧汁.烧薯. 时菜
我地拣左medium,切开第一刀我地见到D肉仲好红,本身仲好担心会太生,但点知食落觉得岩岩好,好有牛味呀,仲要好juicy,厨师对火喉既拿捏岩岩好,将牛扒封煎,最外面层肉煎熟左,能够锁住左入面既肉汁,加埋个烧汁,令到块扒既味道提升埋,

整体黎讲,呢间餐厅无论系环境定系食物都好有水准,如果想食个fine dinne既话,呢间餐厅系一个唔错既选择!
2018-06-27
前菜 - 黑鱼籽青瓜海胆.金箔北海道刺身带子.龙虾浓汤