2011-09-07
首先又要多謝帝都酒店搞既活動令我再次得獎, 五百蚊既COUPON我一定會好好咁善用! 前幾日蠔引發作, 即刻諗起手頭上帝都酒店既COUPON, 即時試下 OPENRICE 新既網上訂座服務, 真係超方便, 電話都唔洗打! 讚讚讚!!! 今次試既係任食生蠔宵夜自助餐, $198 仲要有 85 折再原價加埋一都係 $188, 天呀, 咁平既?!!!! (呢個係一個拎住五百蚊COUPON既心態) 我只係得兩位去, 請問點善用呢五百蚊呢???餐廳宵夜BUFFET要搭正十點先安排入座, 入座後先出去視察一番, 以宵夜及價錢黎講已經算係"抵"同"豐富". 正係視察緊既呢個時候, 俾我發現支裝汽水加$28可以無限任飲, 呢個加錢任飲正正就係為左我呢D要善用COUPON既人而設!! 視察完先拎魚生, 有三文魚,鯛魚及吞拿魚三款. 返回座位之後, 有侍應會同我地講佢地會幫我地落左頭輪既半打生蠔, 如果食完之後我地可以再 ORDER, 每次每台最多可以ORDER半打, 係以每台計唔係每個人頭計 (我聽到侍應好似係咁樣講...如果資料有錯..抱歉了!) 頭輪既食物永遠都係最好的, 包括刺身同生蠔. 生蠔今
餐廳宵夜BUFFET要搭正十點先安排入座, 入座後先出去視察一番, 以宵夜及價錢黎講已經算係"抵"同"豐富". 正係視察緊既呢個時候, 俾我發現支裝汽水加$28可以無限任飲, 呢個加錢任飲正正就係為左我呢D要善用COUPON既人而設!! 視察完先拎魚生, 有三文魚,鯛魚及吞拿魚三款. 返回座位之後, 有侍應會同我地講佢地會幫我地落左頭輪既半打生蠔, 如果食完之後我地可以再 ORDER, 每次每台最多可以ORDER半打, 係以每台計唔係每個人頭計 (我聽到侍應好似係咁樣講...如果資料有錯..抱歉了!) 頭輪既食物永遠都係最好的, 包括刺身同生蠔. 生蠔今次食左9隻, 頭輪夠凍又鮮甜, 之後兩輪的愈食腥味就愈重! 難道之前 CITY ART 的質素好太多了, 令我將 2+2 比下去?!!! 順道一提, 雖然我只吃了三輪生蠔, 但生蠔亦只需等大約十分鐘, 等候時間絕對可以接受, 到 LAST ORDER 侍應仲問我地需唔需要加多半打生蠔, nice service
到甜品方面, 款式較少, 雪糕有伯伯加奴及HAAGEN DAZS, 口味有十多款!!! 試了 HAAGEN DAZS 的士多啤梨及綠茶味, 綠茶茶味重及帶苦澀味, 但我食開的 HAAGEN DAZS 係綠茶中帶奶香味. 是我太天真了嗎?! 放在 HAAGEN DAZS 雪櫃內的一定是 HAAGEN DAZS 的雪糕嗎??? 只少我未曾見過 HAAGEN DAZS 有波羅味....
以 $188 既宵夜自助餐黎講絕對係抵食, 但係抵食同好唔好食又係另一回事. 如果真係想嘆蠔的話, 我還是會選擇 CITY ART 的! 而我之前係酒店活動中寫CITY ART 的問題原來 2+2 都有, 點解連 2+2 的所有熱盤, 芝士, 面包, 刺身, 蛋糕都唔落名牌?!! 每樣菜式都唔落番個名, 係咪咁早想同我玩中秋猜謎??? 可能 CITY ART 的蠔對我有太深印象了, 其實 2+2 呢個價真係抵食, 一試無妨