2014-02-12
雖然喺太古落左車, 但女友話好耐之前已經想試下呢間餐廳, 所以我地就即係行落西灣河喇.餐廳內唔多客人, 不過通道比較窄, 坐位亦比較逼, 都要講聲唔好意思先坐倒落去.小餐牌有晚餐, 包餐湯同飲品. 大餐牌則有小食及其他意粉等等. 我們叫了一個 B 餐 - 鮮蕃咖火腿菠菜尖通粉, 飲熱檸茶. 另外還叫了芝士焗西蘭花和煙肉焗生蠔(女友話黎呢度唔食蠔不如唔好黎喎)餐湯我揀了忌廉湯, 奶白色的湯配上小量香草, 賣相不錯. 不過味道比較淡, 湯亦有點稀稀的, 而且唔係太夠熱.之後係煙肉焗生蠔, 小小的碟子上有兩件生蠔, 蠔上舖滿煙肉碎及芝士粉, 香氣四溢. 煙肉和芝士味道很夾, 生蠔則比較細隻, 而且有少少腥, 不過還算可以.芝士西蘭花很大的一碟, 上面舖滿厚厚的芝士, 下面配以焗薯. 這道菜是我今晚最喜歡的了, 西蘭花夠大, 芝士味濃, 雖然焗薯稍稍有點乾, 但還是很美味.最後吃的是鮮蕃咖火腿菠菜尖通粉, 份量適中, 茄汁有鮮蕃茄肉, 火腿嫩滑, 菠菜一條條的貨真價實, 不過看起來卻有點中菜的味道. 這道餸味道不錯, 通粉的軟硬度我很滿意, 但我覺得茄汁還是比較稀了點, 有點可惜.