2021-04-22
今日我哋去咗鴨脷洲蟹點小炒王食晚餐,呢間餐廳位於鴨脷洲街市,餐廳座位分為室外和室內,一入門口,就係不同國家元素的出菜位,因為呢一間餐廳食物真係多元化,分別有泰菜、海鮮小炒等等,餐廳面積非常大,我哋安排坐喺梳化位我哋叫咗呢度嘅招牌白胡椒蟹$498 ,佢係用鐵板上菜,然後店員會將醬汁喺我哋面前倒落鐵板上,好香嘅胡椒香味充斥着整間餐廳,我地張枱瞬間變咗餐廳嘅焦點,呢隻蟹果然係大蟹,而且蟹膏亦都好多,而且蟹肉好鮮甜,爽口彈牙由於我哋係海鮮愛好者所以我哋仲叫咗咖喱炒大頭蝦$198,呢一個大頭蝦非常惹味,而且大頭蝦有成隻手板咁大隻,沾滿咖喱汁,真係好有風味另外我哋仲叫咗豉椒鵝腸$98同埋黑椒薯仔牛柳粒$108豉椒鵝腸同埋薯仔牛柳粒亦都係送飯一流,鵝腸嘅鮮味亦冇比豉椒蓋過,啲薯仔牛柳粒嘅牛柳亦都好重牛味,薯仔裡面亦都比較淋,但薯仔皮卻煎得夠脆,通常食小菜都一定必叫飲品方面我哋叫咗一杯三色冰同埋椰青,食完咁多嘅海鮮,梗係要飲返泰式飲品解渴,味蕾即刻變得好清新!總括嚟講呢間小炒王真係食物好多元化,啱晒一大班朋友聚會,因為唔係款式夠多,一定會搵到自己鍾意食嘅小炒海鮮🦞
餐廳面積非常大,我哋安排坐喺梳化位
另外我哋仲叫咗豉椒鵝腸$98同埋黑椒薯仔牛柳粒$108