2017-01-27
冬. 烚之季節, 今冬不冷, 然無阻烚之興致…廢話少說, 其實我最like烚烚烚, 一年四季陰晴圓缺都要烚, 而烚得最多係近幾年興起o既shabu shabu放題店, 牛x; 牛x鍋; x陣都食過不少次, 今次就試試這間牛摩。荃灣牛摩, 新開張, 設計特別 - 樓底很高, 令人感覺寬闊沒有壓迫感, 而且最最最最驚喜係有大電視播英超比賽, 下次如果有早場賽事可以來捧場。喺門口已經見到慶祝新開張可免費升去北海道毛蟹味噌湯, 作為蟹迷的我根本不用考慮其他, 就點了這個配特級牛肉。蟹湯一上見到裡面有大大隻蟹腳, 渴一口試試, 蟹味十足應該是貨真價實用蟹煲的湯, 不是一般放湯粉開水敷衍了事。牛摩同我食得較多的幾家shabu shabu最大分別是可以任點海鮮, 當然不要期望有大大隻蟹蝦任點, 但都算新鮮, 點多幾次就抵返晒。Shabu shabu的主角始終是牛肉, 這個上級牛肉, 和其他幾家沒甚分別, 味道還可以。其他火鍋料不算太多, 反而熟食比較特別, 有炸蟹鉗、柚子雞翼等一般shabushabu放題店都不會有。飲品除一般汽水果汁外, 亦有啤酒機, 不過未有酒牌暫時沒得喝。整體而言全晚最喜歡就是