2024-01-31 16 浏览
嗐, 呢间我不嬲一试难忘! 平时外面卖嘅食物总系差咁少少,但呢次嚟呢间店食大闸蟹,真系话晒都唔知点形容得佢正!🥢🦀🎉 蟹公蟹乸各有千秋,蟹公嘅膏口感轻柔得嚟又有股淡淡嘅海鲜甜味,令人食指大动。至于蟹乸呢,佢嘅蟹膏就更丰富,带𠮶种香浓,食落有层次,但偏偏我钟意嘅系蟹公,每次脑海里面只会记住佢𠮶股清甜!试过好多次都系啲蟹膏多得滞,而家食完都仲想入返几碗白饭,佢𠮶浓郁,挥之不去,正到弹!和旁边个姜汁蟹醋一嚟,正宗嘅港式搭配,又酸又辣,完美中和蟹肉嘅油腻,食法咁地道,真心觉得饱满。紫苏叶添个清新,令整体味道提升一个层次,竟然令到我呢个唔食蔬菜嘅人都赞不绝口!简单嘅食物,讲究嘅就系呢啲细节呀。今次试食令我大开眼界,原来平凡中又可以食出咁非凡嘅感受!下次一定要带埋屋企人一齐嚟试,分享下呢份美味!👨‍👩‍👧‍👦🍲