2020-10-25
話說我去過逸園咁多次都未試過地面呢間專食蟹嘅餐廳,今日一定要試一下。餐廳位於地庫,不過喺地面已經有一個好大嘅招牌,一定搵得到。今日我係佢云云咁多嘅定食當中揀咗蟹御膳一試。呢個餐首有蟹膏豆腐,佢係用蟹膏同埋豆腐打勻,每一啖都有蟹膏嘅香味同埋豆腐嘢幼滑,呢種口感真係非筆墨所能形容。再黎係蟹肉蒸蛋 ,一般嘅茶碗蒸都唔會太大碗,但係呢度嘅份量相對來講10分充足,而且每一啖蒸蛋都有豐富嘅配料例如瑤柱蟹肉等等,性價比十足。佢仲有松葉蟹甲羅 燒,分別有濃濃嘅蟹膏加上松葉蟹腳同埋飛魚子,每一啖都有蟹嘅鮮味同埋彈牙蟹肉,食多幾件都唔滯。忌廉蟹肉薯餅炸得好鬆脆,唔油膩而家外脆內軟。天婦羅蟹棒烏冬既天婦羅蟹棒有相當份量,一口一件相當滿足,配上一口熱烏冬正式完成這餐豐富晚餐。
忌廉蟹肉薯餅炸得好鬆脆,唔油膩而家外脆內軟。