2014-09-16 4305 浏览
教父call腳食飯。黎到喜記蟹將軍黎個蟹之夜。心想拆蟹兵團該是豪邁之夜。左手一件炒蟹。右手一杯凍啤。竟料一到埗竟是美女如雲。飲住果汁等開飯。教父話食蟹都可以好方便。就睇下美女們點應付。打頭炮係六個開胃小碟。椒鹽豆腐一黎就先顯廚房炸功。外脆內滑。最特別係藍莓椎山。酸甜帶爽。準備開動!第一味蟹菜式係黑松露菠菜汁蟹鉗。醬汁清淡。只用淡淡黑松露的泥土氣息帶出蟹鉗既鮮甜同海洋味道。再黎第二味將軍令。一見到我就明白到點解美女們毫不緊張。因為呢味將軍令根本就是方便版既避風塘炒蟹。將此物切開。內裡滿是絲絲蟹肉。夾着金蒜放入口。完全係同食炒蟹冇分別。而更好的係殼都唔洗莫。太過分了!同時口感更好。唔洗比殼吉到。第三味係炒蟹。點知都係唔洗落手落腳。服務員姐姐會幫你破開鉗殼。預期中既雞手鴨腳完全冇出現。光光係呢一樣已經足夠了。咁蟹方面了。當然鑊氣十足。而最吸引我既係埋係金蒜中既蔥段同由蟹蓋掉落的蟹膏。絕對不能錯過。極方便既仲有焗蟹蓋同蟹黃扒莧菜。令各人過足蟹癮。咁當然唔單單只有蟹菜式啦。其他都好吸引。呢個鮮鮑開頭以為係普通野。半玩味性用刀叉切。竟有點點吸刀既感覺。同時鮮中帶甜。超出對賣相既預期。而呢個牛肋肉更

而呢個牛肋肉更係驚喜。外層係脆身而內裏鬆化。筋膜位更係淋滑。唔似平時去steak house啲medium short rib咁肉汁澎湃。而係濃郁牛肉味鎖在其中。係咀嚼時從肉中爆發出肉汁來。

只能講就算你唔食蟹都應該黎食一次呢個牛肋骨。

及後既炒面同泥鯭粥亦精采。炒面夠乾身有鑊氣。而泥鯭粥更係每碗都有一條煎封過既泥鯭。飽飽都不能放棄。
而最後既流沙包新鮮蒸起。流沙度十足同隔離新星有得比。當然如果飽果部分再少啲。多啲流沙就更好了。