2008-11-22
(有圖)蛯原友里日本麥當勞 ebi filet o 對香港麥當勞和風蝦堡?http://hk.myblog.yahoo.com/goodboy_philip/article?mid=31411每次去東京, 臨上機前一定會去麥當當買個 ebi chan 既蝦包! 次次食完番黎都心諗點解香港麥當當無出蝦包呢? 原來香港麥當當都出左個和風蝦堡! 走左去試下日版同港版既分別, 睇下邊個好味呢? 好唔好食? 又睇落去? 日本既蝦包有二本命既 "蝦" 原友里做代言人! ebi chan 推銷 ebi filet o! 搵0岩代言人, 難怪0係日本0個邊蝦包出既款式越來越多! 有巴西, 燒汁, 白汁等等...每隔一牌日本既麥當當都會有新蝦包推出!好! 就先睇日本代表: ebi filet o? 個包裝雖然係紙, 不過上面有 ebi chan 既圖案!再睇近 d?咬一啖比你睇下? classic 既蝦包有西生菜, 沙津醬, 再睇下入面既炸蝦? 真係有 d 蝦仔孌埋0係入面架! 蝦膠同蝦仔既比例係 1:1 咁多 tim!又睇下香港代表和風滋味蝦堡? 包裝係用硬卡盒既!講 size, 日本同香港既 ebi
每隔一牌日本既麥當當都會有新蝦包推出!
再睇近 d?
又睇下香港代表和風滋味蝦堡? 包裝係用硬卡盒既!
講 size, 日本同香港既 ebi 包同差唔到 size, 至於炸成點, 相信係地區問題, 0係東京既通常炸得淺色 d 既!
配料都係生菜, 醬汁似係千島醬, 至於塊蝦餅? 都有蝦仔, 中間就多 d 蝦膠, 蝦仔對蝦膠約 1:2, 味道同日本既幾相似!
如果比我揀, 都係覺得日本既 ebi filet o 好 d! (聽到有 d her 聲~~~日本咩都好啦?) hahahaha...