2020-05-27
🎈たまご園 (北角)🔍北角渣華道123號北角匯2期2樓216-217號舖-----B仔一向係雞蛋控🥚,無蛋不歡,蒸蛋燉蛋炒蛋都係我的favorite😛。所以呢間最近好Hit,以蛋為主題嘅餐廳亦當然逃唔過我嘅魔嘴啦👄。-#特製TKG海蝦明太子醬冷意粉($92)所謂嘅TKG,全名係Tamago kake gohan (卵かけご飯),係日本嘅傳統營養早餐,通常嘅食法係將蛋白發至鬆軟放置於白飯上,再淋上日本醬油同埋自家配料。而呢間餐廳就將TKG🍳嘅美味應用到意粉上,軟硬適中嘅意粉🍝,彈牙嘅海蝦,爽甜嘅菇菌,配搭埋軟綿綿又滑溜嘅TKG,每啖入口都令人想講返句O i shi!!😋-#士多啤梨梳乎厘班戟 ($98)梳乎厘班戟🥞食落蛋香逼人,似雲☁️又似空氣🌬嘅質感,感覺非常輕盈,食完三大件都唔覺得Guilty,香甜嘅士多啤梨🍓同開心果亦令整體味道顯得不會沉悶單調。-#招牌玉子燒($38)佢地有好多款式嘅玉子燒,但第一次嘗試,B仔總愛先嘗最簡單嘅經典款式。呢款招牌玉子燒🥚,上台時還非常熱辣辣,香軟嘅玉子甜度適中,蛋汁豐腴,說是招牌餐點,絕對沒有吹噓。-----👶🏻B仔整體評價:8/10個👍🏻👶🏻B仔抵食
🎈たまご園 (北角)
🔍北角渣華道123號北角匯2期2樓216-217號舖
👶🏻B仔整體評價:8/10個👍🏻