2012-11-25
餐廳裝潢格調不錯,黃色為主題色十分搶眼又不落俗套。餐具特別,呈蛋形盛胡椒粉既器皿好可愛。先來福岡南瓜甘薯沙律南瓜沙律&薯仔沙律都混和咗好多青瓜粒及蛋白粒,以蛋為主題既餐廳果然什麼也離不開蛋;口感幾好,不過對我黎講沙律醬落得太多喇。主菜關西大阪燒蛋包飯模仿關西大阪燒的一款蛋包飯。面頭淋上燒汁(走沙律醬)以及撒上滿滿的木魚碎,樣子對辨,賣相一流。蛋夠滑,意外地好厚!飯只佔很少份量,好明顯個蛋先係主角。厚蛋包住少量既茄汁炒飯,兩者食落好match;但可惜飯幾濕,炒飯最忌濕身,要夠乾爽先好食。加上茄味薄弱,所以呢個飯底唔合格。明明蛋靚,但就俾個飯影響晒成個表現。厚切燻豚磨菇蛋包飯面頭淋上爆滿的芝士忌廉汁(個人口味唔鐘意過多汁,好膩),個汁其實食唔出芝士味,只有淡淡既忌廉味。今次個蛋同樣夠厚夠滑,好有蛋味,唔錯;蛋入面則是香草汁飯,喇!呢次好好多喇!香草汁飯好味道,唔會太淋,軟硬適中。可惜磨菇同埋肉既份量實在少得可憐。小食盛八腐皮溏心蛋只係在炸腐皮中加入半熟蛋,一般而已,腐皮炸得太乾,不值花錢點。甜品溫室南瓜焦糖燉蛋好唔掂既甜品。焦糖燒得太薄,根本連整個燉蛋既表面都覆蓋唔到。呢個都係其次,重點係
餐具特別,呈蛋形盛胡椒粉既器皿好可愛。
口感幾好,不過對我黎講沙律醬落得太多喇。
主菜關西大阪燒蛋包飯
加上茄味薄弱,所以呢個飯底唔合格。
明明蛋靚,但就俾個飯影響晒成個表現。
厚切燻豚磨菇蛋包飯
今次個蛋同樣夠厚夠滑,好有蛋味,唔錯;
蛋入面則是香草汁飯,喇!呢次好好多喇!
可惜磨菇同埋肉既份量實在少得可憐。
小食盛八腐皮溏心蛋
甜品溫室南瓜焦糖燉蛋
焦糖燒得太薄,根本連整個燉蛋既表面都覆蓋唔到。
呢個都係其次,重點係個燉蛋整得過份水汪汪,匙羹一勺就出晒水,唔似食緊燉蛋,似飲蛋水多啲!
仲有,過甜,無乜南瓜味又係敗筆。
總結:蛋不錯,飯不行,甜品更不行。
下次黎可以試吓焗飯水準如何。