2019-10-17 408 浏览
作为一个 Oyster Lover, 一早就已经放弃咗想喺香港揾到好有水准嘅生蚝,主要因为天气热同潮湿好难揾到餐厅供应到最新鲜最干净嘅生蚝, 而且好的shucking skills都不容易做到。但系好开心终于比我揾到呢间可以媲美我喺加拿大同英国食到嘅质素。前菜我哋试咗10只”John’s pick of the day” oysters, 由“the oyster king” John Stewart 挑选。餐厅话生蚝全部都系飞机货好新鲜唔会放喺雪柜多过三日。佢哋嘅选择唔系太多所以能够好好控制生蚝嘅品质。我用柠檬去测试佢哋系唔系全部新鲜,结果所有都passed!试咗4个唔同产地嘅生蚝,由淡味食到比较重金属味。海水嘅咸味同鲜甜完美配合,口感仲非常之creamy。完全冇用到cocktail sauce 同埋醋, 净系用咗柠檬汁同黑胡椒,因为生蚝嘅味道都已经非常浓郁。我发觉佢哋冇入美国同日本嘅生蚝觉得奇怪,店主就解释话佢始终钟意用法国生蚝因为味道最精致,大小最适中。第二道菜我哋试咗喇沙味青口,本身自己唔太喜欢将海鲜同太重味嘅食材配搭,但系好开心见到佢哋调配得唔错青口煮得刚好,完全唔会过熟,调

第二道菜我哋试咗喇沙味青口,本身自己唔太喜欢将海鲜同太重味嘅食材配搭,但系好开心见到佢哋调配得唔错青口煮得刚好,完全唔会过熟,调味料亦足够,但系唔会盖过鲜味。

第三道菜系12安士嘅美国西冷扒,本身系Seafood bar 我对肉类或者其他热食个期望唔会太高。但系出奇地餐厅选择左几优质嘅厚切西冷而且煮得唔错,煎得好香又唔会过分烧焦。牛扒配上新鲜沙律同自家制牛肝菌汁同胡椒汁。

第四道菜系蟹肉阔条面,比其他西餐厅佢嘅蟹肉多好多,配忌廉酱呢个配搭绝对冇问题。

最后甜品系tiramisu, 亦都做得不错,唔会有太多cream,酒精比其他多少少,为咁丰富嘅一餐作最后点缀几适合。
2019-10-11