2020-02-27
我真係勁鐘意食海鮮,尤其特別鍾意食蒸氣火鍋,可以食到食物原味,又吾會流失食物營養係火鍋水入面,所以未試過海鮮蒸氣鍋既朋友真係可以試下!尤其係依家既時勢,即蒸即食真係會安心好多加上香港呢排既社會氣氛真係麻麻,為左令自己心情好啲,我就搵下九龍區有無好食既海鮮火鍋店,最後比我揾到係屋企附近,位於新蒲崗既蟹仙店!睇個店名就知佢係主力食蟹,所以我同老婆都揀左個有蟹食既餐店舖位於新蒲崗,都易揾,係Mikiki同越秀商場附近!店舖環境睇落好乾淨,坐落都好舒服,環境好寬闊!一入店鋪店員就熱情招呼,安排坐位。雖然近期肺炎嚴重,但係坐左陣,都有唔少人幫襯,果然係有實力最重要係我哋一坐低,店員就幫我哋用高溫消毒用具,枱面又有濕紙巾,超級細心我哋聽店員介紹,叫左個每人$399既海鮮餐,個餐包括蟹、龍蝦、鮑魚、海蝦等等,賣相好吸引!首先佢幫我地蒸左蝦同元貝,兩件都好大隻,元貝肉好厚!每蒸一款海鮮都有佢嘅時間,令人每次都好期待!每樣海鮮食落都啖啖肉,又鮮味,同雪藏海鮮真係好吾同。店員更加詳細解釋呢度既海鮮全部都係野生!無錯,係野生即係唔係養殖場,加左好多激素刺激令到海鮮數量勁多o個d!所以真係勁勁勁新鮮,又健康!
仲有店員全程服務你,你除左食既時候要用手之外,其他時間佢都會幫你蒸啦,幫你夾埋上碟,幫你按埋計時器。
之後就係全餐重點,係蟹同龍蝦。
蟹方面,我地揀左膏蟹,因為我地都鍾意食,蟹真係好大隻,有一隻手掌咁上下。
膏蟹果然勁多膏,入面d膏多到流晒出來,佢未蒸已經流晒口水。
仲有龍蝦都有吾少膏同肉,食到呢兩款海鮮已經好滿足,唔會令人失望!
然後仲有好多膏既賴尿蝦,真係好有驚喜,因為估唔到賴尿蝦都有咁多膏
仲有大大隻又新鮮既鮑魚!
最後仲有蔬菜,原來蒸菜同南瓜都好好食。
去到蒸氣鍋既粥㡳,佢配左芋頭同南瓜粒,仲有豬骨。食落鮮甜,將岩岩蒸過的海鮮精華全部都滴落去粥到,真係好正,又飽肚,好滿足。
越南雪燕燉官燕
店員仲好好咁送埋甜品
拿拿拿,我唔肯定係咪日日有,睇你好唔好彩啦
但係見比長到好似麵咁既雪燕,真係超級開心
我老婆食到停唔到口
整體質素好高,食完呢餐個人增加返唔少正能量😆