2022-12-04
蘭桂坊俾人感覺一向係酒吧街鬧市,有冇諗過都有地方可以飲杯咖啡嘆返個下午?🤓位於雲咸街、蘭桂坊盡頭石坊上坊,正正有間隱世和洋式Cafe「時光逆流」☕️ 簡直係蘭桂坊鬧市下嘅小清新🌿.Cafe外牆畫上山水風景畫,遠處睇已經覺得與蘭桂坊酒吧格格不同😖小店兩層設計,底層以陽台半開放式為主,食客可以邊望蘭桂坊街景邊飲咖啡😌上層以日系和風設計🇯🇵富士手繪畫、竹藤桌椅,地方不大但感覺好舒適☺️.🍴香煎三文魚定食💰$168定食相當豐富😆除咗主角三文魚外,更有關東煮、胡麻醬烏冬、溫泉蛋、日式漬物❣️三文魚外脆內嫩,煎得啱啱好💕入口充滿魚油香,簡單以鹽調味就足夠😚關東煮有白蘿蔔、芋絲、腐皮,好入味😋烏冬份量都好多,食完勁飽肚🤪.🍴澳洲和牛漢堡定食💰$168太陽蛋及芝士放於和牛漢堡上,將蛋黃吉穿撈入和牛中,入口口感份外順滑😙油香四溢,亦有芝士鹹香🧀.🍴經典蘋果撻💰$48估唔到都幾大件下🤣味道上唔會好甜,肉桂香與蘋果好夾🍎.🍴雪梨桂花茶💰$68用小蠟燭全程熱溫🕯️清新解膩茶飲😌.好適合過個休閒下午嘅Cafe小店💕嚟蘭桂坊唔一定飲酒,下次試吓飲杯茶/咖啡,都會係個唔錯體驗❣️
🍴香煎三文魚定食
💰$168
🍴澳洲和牛漢堡定食
💰$168
🍴經典蘋果撻
💰$48
估唔到都幾大件下🤣味道上唔會好甜,肉桂香與蘋果好夾🍎
🍴雪梨桂花茶
💰$68