時光逆流 中環雲咸街41號文靜大廈地下低層-----週末的中環是一個我很喜歡的地方。褪去了上班日的煩囂,街道變得不再擁擠,餐廳酒吧內三五成群的,處處都是享受假日的歡笑聲。.本身諗住食一間台灣嘢,點知放假冇開,誤打誤撞之下,遇到喺蘭桂坊石牆後方嘅呢一間慢活Cafe。.Cafe樓高兩層,裝修文青舒適,店內座位唔算多唔算少,但每一個位都非常有特色,休閒感滿滿,整個餐廳於紙醉金迷感嘅蘭桂坊之內,顯得格外清新脫俗。🥚玉子燒Tamagoyaki ($78)簡簡單單嘅玉子燒,看似平凡,但要整得好食火候控制亦不簡單。呢度嘅玉子燒加入左少量香蔥,外實內軟,中間保留柔軟口感,但卻不容易夾散,高質。🐟香煎三文魚定食Salmon Steak ($168)大大塊嘅三文魚煎得皮脆肉嫩,配搭麻醬飯素彈牙烏冬及香甜關東煮,豐富飽肚,味道穩陣中上。🥯煙三文魚百吉圈Smoked Salmon Bagel ($68)比起定食,個人就更愛佢哋嘅Bagel,Bagel扎實而不過硬,表面滿滿芝麻香氣,中間嘅內餡有大量生菜、蕃茄及煙三文魚,份量毫不手軟,加上濃厚蛋黃醬,味道令人一試難忘。🍰日本東京第一Mr. Cheese Cake
時光逆流
中環雲咸街41號文靜大廈地下低層
-----

🥚玉子燒
Tamagoyaki ($78)

🐟香煎三文魚定食
Salmon Steak ($168)

🥯煙三文魚百吉圈
Smoked Salmon Bagel ($68)

🍰日本東京第一
Mr. Cheese Cake ($68)
質感綿密富芝士香,但由於有啖啖檸檬香氣嘅關係,食落去唔會過於飽膩,雖然個名叫日本東京第一,但係食落感覺似New York Cheese Cake,不錯。

*餐廳有酒品有咖啡,試咗佢哋嘅RevTime (I Burn with You)自家釀製啤酒🍺覺得很不錯,入口先Fruity,後勁帶麥味香及nutty感,幾特別。