2022-07-31 46 浏览
喺上环PMQ附近有一间颇受😋欢迎嘅日式串烧店「南亭」。今日行完PMQ 正好有时间和朋友到那里拜访。接近放工时间人流不少,充满居酒屋嘅气氛🍶🍻店员先放下蔬菜条,爽脆冰凉,开胃清新☘️餐牌有多款串烧,特色料理。巨峰梳打,乳酸梳打吃串烧配有汽冻饮不能少⋯⋯😋月见•免治软骨鸡肉棒 (2串)店家自制,打碎鸡软骨加入免治鸡肉,日本蛋黄+酱油,更令鸡肉棒味道提升。烧鸡翼食过最好味嘅串烧鸡翼,火候啱啱好,鸡皮好脆,炸到极干身唔油腻,里面嘅肉仲保持嫩滑多汁,简单用盐调味已经非常好吃!芦笋猪肉卷芦笋嫩口,包住嘅豚肉烧得好干身好脆口。日本香葱豚肉卷日本葱和猪肉实在太配,香葱爽口清甜同时有猪肉香。烧白鳝腩,每日限定。白鳝本身肥美加上系腩位,鱼油香味超爆但绝不油腻,外皮亦烧到脆卜卜,好吃到极!烧蚝蚝🦪味好浓,入口鲜嫩多汁!我哋仲试咗其他日式料理:关东煮百份百感觉自己在日本嘅居酒屋🏮😁关东煮唔会好甜,汤够热,味道温和,入面嘅配料唔会浸到冧晒。大根吸满汤汁👍🏻麻薯豆皮包,蒟蒻,竹轮风味十足!用高汤煮嘅鸡蛋软熟美味!推介芝士年糕,软绵绵烟烟韧韧的,入面嘅芝士少少咸加上有味嘅紫菜,perfect !女生一定会爱上!烧番薯

接近放工时间人流不少,充满居酒屋嘅气氛🍶🍻
店员先放下蔬菜条,爽脆冰凉,开胃清新☘️
餐牌有多款串烧,特色料理。
巨峰梳打,乳酸梳打
吃串烧配有汽冻饮不能少⋯⋯😋
月见•免治软骨鸡肉棒
月见•免治软骨鸡肉棒 (2串)
芦笋猪肉卷
芦笋嫩口,包住嘅豚肉烧得好干身好脆口。
烧白鳝腩
日本香葱豚肉卷
日本葱和猪肉实在太配,香葱爽口清甜同时有猪肉香。
香葱猪肉卷
烧白鳝腩,每日限定。
烧生蚝
烧蚝
蚝🦪味好浓,入口鲜嫩多汁!

我哋仲试咗其他日式料理:
百份百感觉自己在日本嘅居酒屋🏮😁
关东煮唔会好甜,汤够热,味道温和,入面嘅配料唔会浸到冧晒。
大根吸满汤汁👍🏻
麻薯豆皮包,蒟蒻,竹轮风味十足!

用高汤煮嘅鸡蛋软熟美味!
烧芝士年糕
烧番薯
烧番薯
烧番薯够香甜干身。
烧秋葵
略嫌古月粉味道较重。
明太子烧饭团
明太子烧饭团
一定要趁热食,唔系饭焦冻咗会较硬。
冷荞麦面
荞麦面汁调校得唔错,香葱、芝麻、生鹌鹑蛋、姜蓉和芥末酱汁灵魂所在~荞麦面入口又爽又滑。
用餐时段
月见•免治软骨鸡肉棒