原先因為預定了同樣位於中環的居酒屋但因為那家餐廳訂了位卻沒有留位子給我們😶‍🌫️所以臨時決定去了在附近的南亭星期三晚上八點接近滿座 幸好walkin到吧檯位也算是因禍得福😉 雖然這家店裝潢沒有很特別但超好氣氛 而且食物份量夠大串燒外皮用電爐燒至香脆可口 啖啖肉吃得過癮內裡亦很嫩滑Juicy 調味恰到好處 不會過鹹🥰而且食物剛燒好就立刻端上桌 所以溫度很夠熱上菜速度極快 1小時左右已經吃完整頓飯但值得留意是餐廳會另外收取蔬菜條費用每樣串燒(除了特定幾款以外)需要點2串或以上所以如果兩個人去的話 可嘗試的款式有限🥹《串燒》蘆筍豬肉卷 👍🏻燒牛肉串雞翼串雞軟骨串雞皮蝦大葉卷 全晚最驚喜 必點👍🏻免治軟骨雞肉棒 👍🏻雞髀肉串 強烈推薦👍🏻燒豆腐串 👍🏻明太子雞翼串🤨燒鰻魚串 👍🏻
原先因為預定了同樣位於中環的居酒屋

2022-11-23
  • 雞皮蝦大葉卷
  • 雞髀肉串
2022-11-13 144 浏览
今次朋友帶我黎到試一試開左好耐嘅日本嘢門口望落去係幾有feel所以都幾期待 Lunchtime menu 都幾抵 但食落就無話有好大驚喜 不過如果想試下新嘢 都值得一去嘅🤭嗰日食嘅串燒有少少太乾 又唔太夠咸咁 如果可以夾啲特別少少嘅sauce then it would be better? Next time I would like to try to go at night I think the vibe will be better with sake
今次朋友帶我黎到試一試開左好耐嘅日本嘢
門口望落去係幾有feel所以都幾期待

2022-09-27 611 浏览
- 《南亭》🍢位於中環士丹頓街蘇豪區的一家日式串燒店👀地點一流、食完野仲可以係附近飲兩杯🍻🥂全部嘢即叫即燒🤤熱辣辣!(仲有啲期間限定既燒物🫣)店員們都好nice、會同你介紹下d野食!🍢燒豆腐 $25🧅燒洋蔥 $23🐮厚切牛舌芯 $168🦪廣島蠔 $48🐟燒白鱔 $59🐖紫蘇葉豬肉卷 $38🍙鰻魚燒飯團 $28🐔月見·免治軟骨棒(2串) $76🐥雞心 $30🐤雞肝 $32🥩美國頂級牛小排 $79排名最鍾意係厚切牛舌芯🥹必點呀😤又厚又重油香🤤厚得黎又唔會太韌!跟住就係個燒飯團🍙超有驚喜!微微燒焦超香脆😳鰻魚餡重要好多!(佢個飯團有三種味、三文魚、鰻魚、梅子)💛🧡如果唔係嗰日食到好飽,一定會試齊所有味道!月見·免治軟骨棒都冇得輸🤭超好咬口、醬汁甜甜地撈埋啲蛋漿🫣好juicy一人可以食四串都冇問題😶‍🌫️另外就係燒白鱔!外層燒到卜卜脆🤤啲魚油味好香!鍾意食冇乜骨嘅魚推薦呢個!跟住就係燒豆腐!佢係超厚、好有港式臭豆腐既感覺😳表面有啲木魚碎碎!呢個送啤酒一流🤤🍻(佢部份串燒要嗌兩串起、建議可以帶多幾個朋友一齊去試多啲🤭😘🥰)#japjapjap中環 ___________________

《南亭》🍢
位於中環士丹頓街蘇豪區的一家日式串燒店👀
地點一流、食完野仲可以係附近飲兩杯🍻🥂
全部嘢即叫即燒🤤熱辣辣!
(仲有啲期間限定既燒物🫣)
店員們都好nice、會同你介紹下d野食!

🍢燒豆腐 $25
🐥雞心 $30
🐤雞肝 $32
🥩美國頂級牛小排 $79

排名最鍾意係厚切牛舌芯🥹必點呀😤
又厚又重油香🤤厚得黎又唔會太韌!
跟住就係個燒飯團🍙超有驚喜!
微微燒焦超香脆😳鰻魚餡重要好多!
(佢個飯團有三種味、三文魚、
鰻魚、梅子)💛🧡
如果唔係嗰日食到好飽,一定會試齊所有味道!
月見·免治軟骨棒都冇得輸🤭
超好咬口、醬汁甜甜地撈埋啲蛋漿🫣好juicy
一人可以食四串都冇問題😶‍🌫️
另外就係燒白鱔!外層燒到卜卜脆🤤
啲魚油味好香!鍾意食冇乜骨嘅魚推薦呢個!
跟住就係燒豆腐!佢係超厚、好有港式臭豆腐
既感覺😳表面有啲木魚碎碎!
呢個送啤酒一流🤤🍻

• 燒飯糰
  • 燒豆腐
  • 燒白鱔
2022-08-13 609 浏览
中環高質居酒屋,餐廳環境好有日本傳統居酒屋嘅feel,侍應服務殷勤, 餐牌多選擇,亦有提供不同款式的日本酒,很適合情侶拍拖約會,或一班朋友聚會聊天。Sapporo Beer啤酒最重要係夠凍前菜 - 鮮野菜條野菜條新鮮爽脆,冇特別調味但係清甜脆口。佐酒小食 - 燒鱈魚乾鱈魚乾輕輕烤過,香脆得來又不失鱈魚乾本來的香味,送酒一流。蕃薯番薯味濃郁,外皮烤到有少少似焦糖嘅香脆口感,裡面又綿又香甜。鴨舌醃製過嘅鴨舌烤得焦香,好入味,咬起上嚟彈牙,亦有肉汁。燒牛肉牛肉好嫰,燒到啱啱好,冇燶好juicy,厚切有口感。帶子輕烤帶出帶子本身的鮮甜,而且肉質彈牙,大粒有咬口。廣島蠔每一啖都充滿住蠔香, 外脆內軟,蠔汁鮮甜,完全沒有腥味。糖纏燒糖纏燒原來係烤馬仔,好特別,未試過,第一次食,馬仔燒到熱熱哋,味道香甜,口感鬆軟,個人認為必點必試。燒丸子燒丸子輕烤後有米香,口感軟糯煙韌,配上醬汁好夾。雞腎、雞肝、牛舌、雞脾肉、燒豆腐、露筍豬肉卷、明太子燒飯團、鰻魚燒飯團,呢間嘅串燒師傅有料到,唔同部位嘅食材,都燒得恰到好處,帶出食材本身嘅味道,同埋提升咗食材本身嘅質感,除了串燒以外,燒飯團也是一絕,烤到外面的飯帶有
中環高質居酒屋,

餐廳環境好有日本傳統居酒屋嘅feel,

侍應服務殷勤, 餐牌多選擇,亦有提供不同款式的日本酒,
很適合情侶拍拖約會,或一班朋友聚會聊天。

Sapporo Beer
啤酒最重要係夠凍

前菜 - 鮮野菜條
野菜條新鮮爽脆,冇特別調味但係清甜脆口。

佐酒小食 - 燒鱈魚乾
鱈魚乾輕輕烤過,香脆得來又不失鱈魚乾本來的香味,送酒一流。

蕃薯

鴨舌
醃製過嘅鴨舌烤得焦香,好入味,咬起上嚟彈牙,亦有肉汁。

燒牛肉
牛肉好嫰,燒到啱啱好,冇燶好juicy,厚切有口感。

帶子
輕烤帶出帶子本身的鮮甜,而且肉質彈牙,大粒有咬口。

廣島蠔
每一啖都充滿住蠔香, 外脆內軟,蠔汁鮮甜,完全沒有腥味。

糖纏燒

燒丸子
燒丸子輕烤後有米香,口感軟糯煙韌,配上醬汁好夾。

呢間嘅串燒師傅有料到,唔同部位嘅食材,都燒得恰到好處,
帶出食材本身嘅味道,同埋提升咗食材本身嘅質感,
除了串燒以外,燒飯團也是一絕,
烤到外面的飯帶有焦香,少許焦脆,再配上很脆的紫菜。

總結: 很有日本地道居酒屋的感覺, 食材高質,
師傅亦燒得好有水準,服務招呼亦很貼心,
絕對食過返尋味。
2022-07-19
$401.5 (晚餐)
  • 燒飯糰
2022-08-09 416 浏览
南亭,由我讀大學開始,久不久就會食,自從工作後就少左去!今次想食串燒,即刻諗番起久違的南亭,同以往一樣都係座無虛席,好彩有訂定位!!一坐下,侍應好快就送上前菜,可以等串燒時食,亦可以之後同串燒一起食消膩。食串燒個人覺得一定要配啤酒🍻,即刻叫左Suntory the premium $68牛舌$48 /串每次食串燒都必叫牛舌!呢度的牛舌好夠厚身,咬落juicy ,燒得剛剛好!我地食完再encore 了!月見。免治軟骨雞肉棒(2串) $76這個是串燒店推薦的,配上甜甜的醬汁和生雞蛋。免治軟骨雞肉棒表面燒到微脆,沾上蛋汁,好惹味,入面啖啖肉,因為有免治軟骨所以好有咬口,幾特別!生蛋醬汁我哋有留住之後繼續用。燒豆腐$25以前一定會叫的,今次也不例外!這個燒豆腐整個都燒得好脆,配上甜甜的醬汁,再加上木魚碎,好夾!燒白鱔$59這個也是串燒店的名物!白鱔好厚身,燒到皮脆肉滑,咬落去juicy !!! 啖啖肉,無得頂!墨魚香腸除咗外表之外,食落都好重墨魚味。整體好彈牙,有咬口日本和牛他他燒$268期待已久的名物之一!用上日本和牛,所以肉味濃,脂肪比例均勻,微微燒過,所以更香。配上附送的生洋蔥和香蔥,再

牛舌$48 /串
每次食串燒都必叫牛舌!
呢度的牛舌好夠厚身,咬落juicy ,燒得剛剛好!
我地食完再encore 了!

月見。免治軟骨雞肉棒(2串) $76
這個是串燒店推薦的,配上甜甜的醬汁和生雞蛋。
生蛋醬汁我哋有留住之後繼續用。

燒豆腐$25
以前一定會叫的,今次也不例外!

燒白鱔$59

這個也是串燒店的名物!

墨魚香腸
除咗外表之外,食落都好重墨魚味。整體好彈牙,有咬口

日本和牛他他燒$268
期待已久的名物之一!
用上日本和牛,所以肉味濃,脂肪比例均勻,微微燒過,所以更香。配上附送的生洋蔥和香蔥,再點特別的醬汁,好夾!

燒飯團$28
燒飯團有很多種口味,我們選擇了三文魚
燒到表面微焦,所以好脆

牛肉烏冬$98
牛肉分量幾多,最重要的是沒有煮到牛肉全熟,不怕浸在湯裏會過熟,而且幾厚身和大塊!
湯底十分好味,我地差不多飲曬!

雖然已經好多年冇食,但係水準依然保持到,直至現在依舊在我串燒店的名單上屹立不倒!
  • 日本和牛他他燒
  • 燒白鱔
  • 燒豆腐
  • 免治軟骨雞肉棒
2022-08-01 305 浏览
呢間居酒屋氣氛幾好,啱哂我同朋友一齊聚餐,一路食一路傾計真係好正。店舖座位多,全店滿滿客人,日本美食多款選擇店員放上沙律前菜,新鮮沙律菜夠爽脆,之後叫咗份 [ 漬物盛盒 $88 ] 包括有牛蒡漬、螢光魷魚、蒜頭,開胃前菜。友人叫咗碟食唔停口嘅 [ 燒雞泡魚乾 $86 ] 唔太乾身嘅雞泡魚乾好味,煙韌度一流,值得推介叫咗份 [ 明太子燒飯團 $28 ] 及 [ 梅子燒飯團 $28 ],燒過嘅 飯團燒到金黃色,咬落去夠哂香脆,飯團內無沙律醬,入面包住明太子,另一款係梅子 (口感酸酸甜甜),燒過嘅飯團會有少許乾,但都好好食,外層仲有塊脆卜卜嘅紫菜包住燒物每款都要叫2串起,所以串燒都即叫即燒,保證熱辣辣,當你每食完一串後,店員就再上另一串[ 月見•免治軟骨雞肉棒 $76 ] 一份2串,雞肉撈埋啲雞軟骨一齊食,咬落有口感,雞肉棒夠Juicy,再點埋啲蛋液及醬汁一齊飯,真係好正[ 燒油甘魚鮫 $198 ] - 油金魚鮫無細骨,肉質嫩滑,啖啖肉,鮮甜好味[ 雞皮 $34 ] - 燒得香脆,又唔油膩[ 雞骹軟骨 $32 ] - 細細粒,口感咬落脆卜卜[ 牛舌 $48 ] - 肉質彈牙,口感軟滑[ 燒牛

[ 雞皮 $34 ] - 燒得香脆,又唔油膩
[ 雞骹軟骨 $32 ] - 細細粒,口感咬落脆卜卜
[ 牛舌 $48 ] - 肉質彈牙,口感軟滑
[ 燒牛肉 $46 ] - 牛味香濃,味道鮮甜,帶一點油膩
[ 黑毛豬大蔥 $44 ] - 黑毛豬肉質嫩滑
[ 雞皮蝦大葉卷 $46 ] - 雞皮包住無蝦殼嘅蝦,中間用塊葉包住蝦夠哂特別,鎖住肉汁,超正,值得推介
[ 燒白鱔 $59 ] - 魚皮燒得香脆,肉質鮮甜
[ 墨魚香腸 $30 ] - 口感爽口彈牙又多汁,墨魚鮮味突出
[ 燒豆腐 $25 ] - 燒到外脆內軟,健康好味
[ 日本長芋 $29 ] - 帶點焦香味,食落口感爽脆,一串真係唔夠喉
[ 銀杏 $23 ] - 燒到金黃色,口感軟軟的,健康好味

甜品
[ 燒丸子 $32 ] - 芝麻餡,煙韌好味
[ 燒芝士年糕 $32 ] - 外層燒得較乾身,內裡係煙韌嘅流心芝士

飲品:
[ 梅子酒 $68 ] - 冰內藏梅子,有特色又好飲
[ 柚子蜜梳打 $46 ] - 清甜好飲

南亭 中環蘇豪士丹頓街55號地下
2022-07-28
$616.6 (晚餐)
2022-08-01 222 浏览
🧡Please follow my IG : orororenji☆ 南亭中環蘇豪士丹頓街55號地下✦ 月見•免治軟骨雞肉棒✦ 厚切牛舌芯✦ 燒白鱔✦ 銀雪魚✦ 廣島蠔✦ 雞翼✦ 雞腎✦ 燒豆腐✦ 燒雞泡魚乾✦ 燒飯團(三文魚、明太子)✦ 鮮野菜條✦ 日本抹茶可樂✦ 巨峰梳打店面雖然唔大,但好有日本傳統居酒屋感覺,服務都好好。坐低無耐就會先上野菜條,新鮮好食嘅,但注意唔係免費。然後食物方面都好出色,即叫即燒,調味又剛剛好,特別鍾情免治軟骨雞肉棒,雞肉棒入面有少少軟骨,口感有層次,點埋佢個汁同生雞蛋感覺更加嫩滑!厚切牛舌芯真係唔可以唔叫,唔叫你就走寶啦!超厚身勁爽口,食落啖啖肉但係又keep到肉汁,真係好正!仲有一樣都一定要叫,就係燒白鱔,燒到皮脆脆,食落無乜骨,肉質帶少少彈牙,然後有種魚油脂香味,超高質!燒飯團又係唔可以錯過,喜歡飯焦感覺嘅一定會鍾意,外脆內軟好good good。其他食物其實都好好味,不過就留返大家親身體驗試下,唔形容太多(๑˃̵ᴗ˂̵)

☆ 南亭

✦ 雞翼
✦ 雞腎

✦ 燒豆腐
✦ 燒雞泡魚乾

✦ 燒飯團(三文魚、明太子)

✦ 鮮野菜條

✦ 日本抹茶可樂
✦ 巨峰梳打

店面雖然唔大,但好有日本傳統居酒屋感覺,服務都好好。
坐低無耐就會先上野菜條,新鮮好食嘅,但注意唔係免費。
  • 厚燒牛舌芯
2022-07-31 46 浏览
喺上環PMQ附近有一間頗受😋歡迎嘅日式串燒店「南亭」。今日行完PMQ 正好有時間和朋友到那裏拜訪。接近放工時間人流不少,充滿居酒屋嘅氣氛🍶🍻店員先放下蔬菜條,爽脆冰涼,開胃清新☘️餐牌有多款串燒,特色料理。巨峰梳打,乳酸梳打吃串燒配有汽凍飲不能少⋯⋯😋月見•免治軟骨雞肉棒 (2串)店家自製,打碎雞軟骨加入免治雞肉,日本蛋黃+醬油,更令雞肉棒味道提升。燒雞翼食過最好味嘅串燒雞翼,火候啱啱好,雞皮好脆,炸到極乾身唔油膩,裏面嘅肉仲保持嫩滑多汁,簡單用鹽調味已經非常好吃!蘆筍豬肉卷蘆筍嫩口,包住嘅豚肉燒得好乾身好脆口。日本香蔥豚肉卷日本蔥和豬肉實在太配,香蔥爽口清甜同時有豬肉香。燒白鱔腩,每日限定。白鱔本身肥美加上係腩位,魚油香味超爆但絕不油膩,外皮亦燒到脆卜卜,好吃到極!燒蠔蠔🦪味好濃,入口鮮嫩多汁!我哋仲試咗其他日式料理:關東煮百份百感覺自己在日本嘅居酒屋🏮😁關東煮唔會好甜,湯夠熱,味道溫和,入面嘅配料唔會浸到冧晒。大根吸滿湯汁👍🏻麻薯豆皮包,蒟蒻,竹輪風味十足!用高湯煮嘅雞蛋軟熟美味!推介芝士年糕,軟綿綿煙煙韌韌的,入面嘅芝士少少鹹加上有味嘅紫菜,perfect !女生一定會愛上!燒番薯

接近放工時間人流不少,充滿居酒屋嘅氣氛🍶🍻
店員先放下蔬菜條,爽脆冰涼,開胃清新☘️
餐牌有多款串燒,特色料理。
巨峰梳打,乳酸梳打
吃串燒配有汽凍飲不能少⋯⋯😋
月見•免治軟骨雞肉棒
月見•免治軟骨雞肉棒 (2串)
蘆筍豬肉卷
蘆筍嫩口,包住嘅豚肉燒得好乾身好脆口。
燒白鱔腩
日本香蔥豚肉卷
日本蔥和豬肉實在太配,香蔥爽口清甜同時有豬肉香。
香蔥豬肉卷
燒白鱔腩,每日限定。
燒生蠔
燒蠔
蠔🦪味好濃,入口鮮嫩多汁!

我哋仲試咗其他日式料理:
百份百感覺自己在日本嘅居酒屋🏮😁
關東煮唔會好甜,湯夠熱,味道溫和,入面嘅配料唔會浸到冧晒。
大根吸滿湯汁👍🏻
麻薯豆皮包,蒟蒻,竹輪風味十足!

用高湯煮嘅雞蛋軟熟美味!
燒芝士年糕
燒番薯
燒番薯
燒番薯夠香甜乾身。
燒秋葵
略嫌古月粉味道較重。
明太子燒飯團
明太子燒飯團
一定要趁熱食,唔係飯焦凍咗會較硬。
冷蕎麥麵
蕎麥麵汁調校得唔錯,香蔥、芝麻、生鵪鶉蛋、薑蓉和芥末醬汁靈魂所在~蕎麥麵入口又爽又滑。
用餐时段
燒白鱔腩
香蔥豬肉卷
燒生蠔
燒芝士年糕
2022-07-29 26 浏览
嚟居酒屋食串燒🏮必食明太子雞肉串同燒飯團🍙雞肉串好入味 仲加咗啲雞軟骨落去整 食落好有口感🥰再撈埋個蛋汁 真係超惹味🥚飯團煎到金黃色 脆卜卜 咬開係滿滿嘅嫩滑三文魚肉🍣再加埋塊紫菜 好好食🤤
嚟居酒屋食串燒🏮必食明太子雞肉串同燒飯團🍙
朋友生日話想食串燒, 之前去開中環打卡, 無意中經過發現咗間門面幾有居酒屋氣氛嘅串燒店, 上網search過見評價唔錯, 就book定檯今晚同朋友食餐生日飯。店內昏暗燈光營造了日本地道居酒屋感覺, 雖然地方細細, 但串燒選擇多, 仲有少量小食、主食供應。串燒即叫即燒。 【牛舌】HK$48/串表面焦香有油光, 口感爽得黎唔韌, 中層keep到嫩紅juicy, 面層加咗少少鹽同埋黑椒吊味, 惹味, 值得推介。【燒白鱔】HK$59/串白鱔都幾厚, 魚皮金黃香脆, 魚質爽彈, 富有鮮魚香, 好睇彩數, 某件可以啖啖肉, 但有某件勁多幼骨。【雞胶軟骨】HK$32/串軟骨超香脆, 偏乾身, 焦香香口, 但嫌太細粒, 口感差咗少少。【黑松露鵝肝釀雞翼】HK$88/串雞翼外表燒得甘香, 一咬juicy爆汁, 黑松露混入於已熔化嘅鵝肝中, 味道甘香, 松露味相當濃郁, 雞翼肉質幾嫩, 跟餡料一齊食, 整體味道有d回甘。【日本和牛他他燒】HK$268和牛外層邊沿稍為烤過, 內裡為粉嫩肉質和牛刺身, 分佈了牛脂, 咬落去有少少煙韌, 幾有彈性兼有肉味。配搭清新爽口洋蔥絲、蔥一齊食, 洋蔥嘅唱口感令味道更有層

店內昏暗燈光營造了日本地道居酒屋感覺,

【牛舌】HK$48/串

【燒白鱔】HK$59/串
燒白鱔

【雞胶軟骨】HK$32/串
雞胶軟骨

【黑松露鵝肝釀雞翼】HK$88/串
黑松露鵝肝釀雞翼

【日本和牛他他燒】HK$268

和牛外層邊沿稍為烤過, 內裡為粉嫩肉質和牛刺身, 分佈了牛脂, 咬落去有少少煙韌, 幾有彈性兼有肉味。配搭清新爽口洋蔥絲、蔥一齊食, 洋蔥嘅唱口感令味道更有層次, 正!
2022-07-26
燒白鱔
雞胶軟骨
2022-07-23 28 浏览
已經唔係第一次食南亭,對上都係上尖沙咀個間。今次黎到中環,間店比起尖沙咀細,但個居酒屋feel更濃,可能因為好多好食嘅日本串燒店都係細細地!白鱔次次黎必叫嘅白鱔!南亭係食過數一數二嘅白鱔,皮烤得香脆,肉亦保持爽脆!白鱔腩見到佢係限定即刻叫黎試試,比起普通白鱔更具油香,鐘意肥美就不容錯過!雞頸肉難得有得食雞頸肉,呢間烤得比較焦脆,如果多返少少水份就更完美墨魚香腸食落好似墨魚丸😂不過食得出係貴價裡面有真材實料嘅墨魚厚切牛舌芯睇樣都見到有幾厚,🤪 好juice !銀鱈魚最愛就係南亭嘅海鮮,銀鱈魚好滑,魚味極濃糖纏燒呢個好特別係用細個食嘅瑪仔,燒至微脆,再上木魚碎,甜甜地又香口🤪

白鱔

雞頸肉

食落好似墨魚丸😂不過食得出係貴價裡面有真材實料嘅墨魚

厚切牛舌芯
睇樣都見到有幾厚,🤪 好juice !

銀鱈魚
最愛就係南亭嘅海鮮,銀鱈魚好滑,魚味極濃

糖纏燒
2022-07-21 37 浏览
天氣炎熱沒啥胃口,下班後決定到居酒屋喝一杯餐廳氣氛熱絡,師傅隔著吧台和客人談笑風生每枱備以新鮮菜條,配合鹹香濃郁的麵豉醬帶出串燒的美味特別推介限定酒類推廣紅赤帶有焦糖、番薯的香甜氣息,口感豐富月見•免治軟骨雞肉棒內有軟骨,口感有層次!蘸著燒汁及日本雞蛋吃,味道豐富雞皮以日本專用高溫燒爐烤得焦脆,不會太乾身 墨魚香腸外脆內軟,還有彈牙的感覺雞皮蝦大葉卷外層雞皮脆脆,中層葉香清新,內裡蝦肉鮮甜限量白鱔腩肉質肥美又不油膩鵝肝入口即溶,烤爐的熱力逼出獨有的甘香日本和牛他他燒醬汁調味清新,肉質嫩滑新鮮,肉味香濃
天氣炎熱沒啥胃口,下班後決定到居酒屋喝一杯
餐廳氣氛熱絡,師傅隔著吧台和客人談笑風生
每枱備以新鮮菜條,配合鹹香濃郁的麵豉醬帶出串燒的美味
新鮮菜條
特別推介限定酒類推廣紅赤帶有焦糖、番薯的香甜氣息,口感豐富
Coedo Craft Beer
月見•免治軟骨雞肉棒
雞皮以日本專用高溫燒爐烤得焦脆,不會太乾身
雞皮
墨魚香腸外脆內軟,還有彈牙的感覺
墨魚香腸
雞皮蝦大葉卷外層雞皮脆脆,中層葉香清新,內裡蝦肉鮮甜
限量白鱔腩肉質肥美又不油膩
白鱔腩
鵝肝入口即溶,烤爐的熱力逼出獨有的甘香
鵝肝
日本和牛他他燒醬汁調味清新,肉質嫩滑新鮮,肉味香濃
2022-07-21
新鮮菜條
Coedo Craft Beer
雞皮
鵝肝
日本和牛他他燒
說到紮根香港已久的老牌日式串燒,應該對南亭不陌生了,我第一次光顧時已經是10年前,當年還在尖沙嘴門店呢、。這次來到中環店,傳統日本居酒屋風情依舊,讓我們能一解思鄉情緒呢。鮮野菜條坐下不久店員就為我們端上野菜條作為前菜。串燒好吃的關鍵就是每款食材本身的味道,不用太多調料就能帶出高質食材的美味。所以每道菜之間都習慣先吃一點蔬菜清清口腔。雞翼必點一串兩隻的烤雞翼,吃得過癮。只加上一點點調味料,讓雞肉的味道很突出。免治軟骨雞肉棒每一口都是夾著爽口的雞軟骨和嫩滑的雞肉,加上搭配的即食生雞蛋,讓口感更滑溜。明太子雞翼雞翼被餡料塞得滿滿的,每一口都是滿足的幸福感。牛舌厚切牛舌爽口,不用點任何調味已經非常好吃。連一向不喜歡吃牛舌的友人在我大力推薦下也吃掉一整串。荔枝豬肉卷店內還有時令特別推介菜單,夏日當季的荔枝清甜可口,配上熱騰騰的烤豬肉。甜和鹹的口味搭配在一起,不但沒有一絲的怪異,更多的是驚喜和滿足。蘆筍豬肉卷蘆筍和豬肉雖然是平平無奇的搭配,但味道不錯,是每次來必點的一客。羊肋串叫了一串淺嘗了兩口,味道可以,因為羊肉的選擇不多,愛吃羊肉的可以一試。羊扒肉質偏爽口和濃烈,帶有少許臊味,但還可以。雞皮蝦
鮮野菜條
雞翼
明太子雞翼
雞翼被餡料塞得滿滿的,每一口都是滿足的幸福感。
荔枝豬肉卷
羊肋串
羊扒
肉質偏爽口和濃烈,帶有少許臊味,但還可以。
雞皮蝦大葉卷
這個值得大推,是店內的名物!燒雞皮雖然邪惡,經過燒烤後油分都逼出來了。加上用雞皮捲起大蝦,每一口都能嘗到既爽口又油脂豐富的搭配,難怪隔壁兩桌都有點這款。
燒飯團 (三文魚/明太子)
飯團外層燒得帶點焦香,配上爽脆紫菜,基本上把肚子都填飽。點的兩款口味都是好吃不會出錯的。

店內位置不多,店員服務到位,主動為我們添茶和送上消毒酒精,是多年來心中串燒店頭幾位。
用餐时段
🥰日本和牛他他 $268燒得剛好,外層熟,內層還是嫩紅色,肉質很嫩滑,但因為油脂並不算太多,所以未至於會入口即化的口感,但都相當不錯😍免治軟骨雞肉棒(2串) $76串燒類性價比第一,雞肉棒十分juicy,伴有些小軟骨加強口感,再配上蛋液吃真的完美😚美國頂級牛小排$79肉質鮮嫩,加了些小調味已經很好吃😋羊扒$68因為屬串燒類,所以這個羊扒都是一兩口份量的,這個燒完都有鎖到肉汁,也不會有太大羊羶味😆牛肉烏冬$98烏冬是彈牙的,牛肉味道不錯,而且份量比串燒類都算蠻多的😗三文魚茶泡飯$48味道偏清淡,可作消膩飽肚用🤗燒飯糰 $28/1明太子 本身以為像是華御結的明太子飯糰,但這個沒有沙律醬只有明太子,加上飯糰有燒過,所以入口會有些小乾身,但口感是不錯的,飯糰外層加紫菜會脆脆的鰻魚 鰻魚的飯糰應該用鰻魚汁做的,明顯比較深色,鰻魚份量不算多,但這個價錢都算高cp值😄牛舌 $48/串有點難咬,但味道是不錯的鮮野菜條$23上枱就會放這個前菜,但這個會收費不是送的,就是生的蔬菜條大部份串燒都需要叫兩串,比較適合三朋四友輕食小酌,所有串燒都是即燒,但會看到你吃完才燒另一道🙋🏻‍♀💰人均$420.2🌟推薦菜
🥰日本和牛他他 $268

日本和牛他他
日本和牛他他

😍免治軟骨雞肉棒(2串) $76

😚美國頂級牛小排$79
肉質鮮嫩,加了些小調味已經很好吃

😋羊扒$68

😆牛肉烏冬$98
烏冬是彈牙的,牛肉味道不錯,而且份量比串燒類都算蠻多的
牛肉烏冬

😗三文魚茶泡飯$48
味道偏清淡,可作消膩飽肚用

🤗燒飯糰 $28/1
燒飯糰

燒飯糰

😄牛舌 $48/串
有點難咬,但味道是不錯的

鮮野菜條$23
上枱就會放這個前菜,但這個會收費不是送的,就是生的蔬菜條

💰人均$420.2
🌟推薦菜: 日本和牛他他
羊扒

🧚🏻‍♂️祝各位食極唔肥@Nevergetfat ~
2022-07-19 31 浏览
2022.07.19Blue Monday 食好D🍴盡在中環蘇豪區💁🏻‍♀️飲品類🍺🍹🍺Coedo 紅赤手工啤 $65 來自日本🇯🇵埼玉縣既手工品牌🍺有黑、白、紅選擇💁🏻‍♀️仲做緊優惠買三送一‼️紅赤係以麥芽、烤甘薯、啤酒花釀造,味道較重麥味🌾🍹荔枝梳打 $35夏日炎炎飲梳打最暢快🧊味道較清爽不會過甜☺️前菜小食 -1️⃣Vegetable sticks 鮮野菜條$23有椰菜、青瓜、露荀,新鮮爽脆🌿2️⃣ assorted pickled 漬物盛盒 $88 有蒜頭🧄瑩光魷魚🦑牛蒡漬,三樣都好開胃🤗湯物 - 1️⃣Oden 關東煮 $58湯底好鮮甜,入面既每種食材新鮮熱辣辣♨️串燒 - 肉類🐓🐖🐐🐂1️⃣Chicken heart 雞心 $302️⃣Duck tongue 鴨舌 $343️⃣Lamb rib skewer羊肋串 $384️⃣Beef shoulder blade sukiyaki skewer(2 sticks)牛肩胛壽喜燒串(2串)$965️⃣Minced chicken w/Soft Bone (2 sticks)月見·免治軟骨雞肉棒(2串)$766️⃣Pork w/Perilla 紫蘇葉豬肉卷 $38全部肉類
2022.07.19

Blue Monday 食好D🍴盡在中環蘇豪區💁🏻‍♀️

飲品類🍺🍹
🍺Coedo 紅赤手工啤 $65
紅赤係以麥芽、烤甘薯、啤酒花釀造,味道較重麥味🌾
🍹荔枝梳打 $35
夏日炎炎飲梳打最暢快🧊味道較清爽不會過甜☺️

前菜小食 -

湯物 -
1️⃣Oden 關東煮 $58
湯底好鮮甜,入面既每種食材新鮮熱辣辣♨️

串燒 - 肉類🐓🐖🐐🐂
1️⃣Chicken heart 雞心 $30
2️⃣Duck tongue 鴨舌 $34
3️⃣Lamb rib skewer羊肋串 $38
6️⃣Pork w/Perilla 紫蘇葉豬肉卷 $38
全部肉類都係香口又有肉汁😚

串燒 - 海鮮類🐟🦐
1️⃣Ed belly 白鱔腩 $69
2️⃣Shrimp & chicken skin roll 雞皮蝦大葉卷 $46
3️⃣磯燒牛油蒜蓉虎蝦 $98
海鮮新鮮唔會燒到乾曬😝虎蝦大到好似手掌✋超誇張😉

串燒 - 蔬菜類與其他類🥬
1️⃣Japanese long onion 大蔥 $29
2️⃣Bean curd 燒豆腐 $25
串燒一定要叫少少菜類先可以平衡番🥹燒豆腐好大件而且豆味好出😉

甜品類🍡
1️⃣Grilled sticky dango 燒丸子 $32
煙煙韌韌既外層,入面係滿滿既芝麻🖤

臨走仲買左樽佢地自家製惹味既麵豉醬 $60 返屋企方便下廚✌🏻