2021-12-21
難得同老婆拍下拖,之後係網上搵到間懷石料理好似不錯,食材新鮮而且日日都有不同款式,一入坐真好期待,見他食物真好有藝術感。【先付】前菜賣相不錯,是一個一口脆筒,內裡非常豐盛,有藍龍蝦肉、忌廉、三文治籽,表面再加少量黑松露,令味道提升鮮味。讚!【八寸】用上冬天雪景做背景,把日本冬季呈現出來,上:慢煮八爪魚,加上表面是清甜的士多啤梨醬。下左:菠菜的表面包住蝦芋蓉,再加上瑤柱醬,帶出鮮味。下中:巴拿馬火腿包住蜜瓜,鹹香得來帶點清甜。下右:湯葉百合蓉,表面是腐皮包住鮮百合蓉,所以內裡清甜,表面左加上海苔醬,真不錯。四款款式都有獨特元素,賣相非常漂亮,真係好唔捨得食落肚。【山中湖。三點刺身】賣相好有藝術感,用上富士山做背景,中間位置是山中湖既靚景,之後在上面放上當日新鮮食材。梳子魚(左)、黑鯛(中)、北海道赤貝(右)店員介紹這個山中湖景的刺身,叫我們可以由淡味開始食至到濃味。黑鯛:魚肉潔白,肉質清鮮甜美。赤貝:味道非常新鮮,爽口彈牙,果然鮮甜。梳子魚:表面微微火炙過,令肥美肉厚的梳子魚更帶出油香鮮味。【香箱蟹】一口的香箱蟹,做到好似一個迷你甜筒咁,一啖一口,超正,一啖食完滿口充滿鮮甜蟹的味道,內裡
【先付】
【八寸】
下左:菠菜的表面包住蝦芋蓉,再加上瑤柱醬,帶出鮮味。
下中:巴拿馬火腿包住蜜瓜,鹹香得來帶點清甜。
四款款式都有獨特元素,賣相非常漂亮,真係好唔捨得食落肚。
【山中湖。三點刺身】
梳子魚(左)、黑鯛(中)、北海道赤貝(右)
黑鯛:魚肉潔白,肉質清鮮甜美。
赤貝:味道非常新鮮,爽口彈牙,果然鮮甜。
梳子魚:表面微微火炙過,令肥美肉厚的梳子魚更帶出油香鮮味。
【香箱蟹】
一口的香箱蟹,做到好似一個迷你甜筒咁,一啖一口,超正,一啖食完滿口充滿鮮甜蟹的味道,內裡有蟹膏蟹籽等,令味道提升。
【味噌湯】
一來到熱辣辣的味噌湯,味道濃郁,不會過鹹,超鮮甜。
【甜品】
到最後甜品係,抹茶紅豆mochi:外面的抹茶mochi很煙煙韌韌,又不算太甜。
上:表面上是士多啤梨bubble,內裡有靜崗蜜瓜,超清甜,連埋表面的一起食真另一番風味,再加埋柚子啫喱酸酸甜甜,超正。