2019-09-07 427 浏览
這篇食評是講個幾月前, 一直想寫但總是忘記。當日行過屯門杯渡站橋底位置,突然見到藍白🔵⚪️ 色的店面,細看原來是置樂「白羊咖啡」開左分店🤩。其實屯門真正 咖啡 小店唔多,白羊是我其中一間encore coffee shop☕️,所以忍不住走進店內幫襯下。新店店面大左好多,座位多左,還記得總店總是外賣拎走/ 站著喝。今次終於可以店內慢慢品嚐咖啡😌。例牌點了杯Flat white & 手沖咖啡。 啞黑色既咖啡杯,印上金色既白羊logo,感覺高雅。儘管係Flat white,但咖啡豆可選擇fruity/ nutty。當然單品手沖, 咖啡豆依舊有幾款供客人選擇。我最喜歡係咖啡師旁邊,觀看佢地沖調手沖咖啡既方法。其實除左咖啡豆唔同,每個咖啡師都有佢地沖咖啡見解。坐係吧台旁,由咖啡粉磨碎,水溫控制,再用熱水浸泡咖啡粉,手沖水量大細,加水時間段等,是互相研討既過程,亦是小店既好處。總結:比對一般咖啡店,白羊咖啡其實性價比高,因為佢地咖啡above average。單品咖啡雖然外貌一樣,但其實每杯都不同,各有驚喜。
這篇食評是講個幾月前, 一直想寫但總是忘記。

FLAT  WHITE

手沖咖啡

總結:
2019-07-28
$40 (其他)