2018-06-30
我們一行六人想食素,就黎到新開的「無肉食」旺角店食dinner,好彩夠坐一張枱,唔駛同其他人逼。入面裝修似工廈咁,而且比較嘈,希望改用較吸音的傢私或用品改善下。$138任食,同普通晚市打邊爐差唔多價位,所以想為動物權益出一分力,食少一餐肉,可以一試。呢個係當晚8:30左右的情況,雖然見人山人海,但人潮只係一浸浸,捕捉到時機就唔駛同人逼。食物種類繁多,前菜沙律、米飯、主菜、湯水、中式甜品、西式糕點、飲品、水果都有,我由頭食到尾,食到超級飽!餸菜keep到微熱,值得一讚。而且我欣賞的地方係佢啲齋菜佔的比例唔多,係主要「真真正正」的蔬菜,唔係扮肉的麵筋,所以食完係覺得身體都開心!啲中式糖水就比較稠,另一個角度諗,即係足料啲~短短一晚間佢都有換下菜式,一個盤某個餸食晒之後係refill另一款餸,所以都覺得有少少驚喜!總結:食物質素整體OK,環境就較嘈,得男女廁各一格但係都乾淨既。