2018-04-13 311 浏览
老趙係鑽石山都開左一段時間,但從來未去食過。原來佢大有來頭,係香港老字號既越南菜館之一,連蔡瀾都係座上客所以今日就黎食晚飯,試下佢係咪真係咁巴閉先首先點左一個越式生牛肉粉。湯底幾鮮甜,加埋辣椒好惹味而佢既牛肉表現不俗,唔會太老或者太韌。唯一有啲失色既係,對比其他越式舖頭,老趙既湯底比較少香菜、配菜等,所以整體係冇其他舖頭咁濃味。*越式生牛肉粉 $48*跟著點左肉碎生菜包。肉碎份量足夠,又夠辣。不過唔夠蒜味同洋蔥味,感覺上味道只是單一既辣,食得不夠過癮,唔夠其他店舖表現好*肉碎生菜包 $68*最後點左一個比較特別既越式燴牛尾配蒜蓉包。牛尾燴得非常入味同腍,而佢既汁表現出色,用黎撈飯或者點蒜蓉包都好夾!係比較有驚喜既菜式,值得一試*越式燴牛尾配蒜蓉包 $108*整體黎講,老趙既食物的確不差,每樣都表現不俗,而價錢亦算合理,係絕對會再黎食既越南菜館而我特別鐘意佢既碗碟餐具,好有質感

所以今日就黎食晚飯,試下佢係咪真係咁巴閉先

首先點左一個越式生牛肉粉。湯底幾鮮甜,加埋辣椒好惹味
*越式生牛肉粉 $48*

*肉碎生菜包 $68*

*越式燴牛尾配蒜蓉包 $108*

而我特別鐘意佢既碗碟餐具,好有質感
2018-04-12