2016-09-05
經朋友的推介,黎到呢間位於工廠區的餐廳食特色四層鍋。雖然位於工廠區但交通好方便,港鐵站出5分鐘內就到。一坐低當然要先叫個主打的四層塔鍋,同埋海鮮併盤啦。基本上環看周圍,基本上每一枱人都會叫呢個配搭。 個鍋未黎前,先叫左兩款小菜食住先: 泡椒尖荀 ($38)細細尖尖的長條尖荀好嫩口而且冇渣,咬落少少爽口。味道辣中帶少少的酸味。 尖椒重慶皮蛋 ($38) 平日少見呢隻色的皮蛋,色澤金黃透明,口感較彈牙少少,蛋黃係流心的狀態,而且最重要係冇平時食開的皮蛋咁重"壓"味,配上麻麻辣辣的醬汁同新鮮的尖椒,非常香辣惹味。 蒸燒鍋四層塔 終於出場啦 既可以食到海鮮鍋,又可以烤肉,而且仲可以打邊爐,真係可以滿足到唔同人的要求。 頂層係一個小蒸鍋,可以試下現時流行的蒸氣海鮮鍋,蒸下海鮮;下一層就放左炸好的椒鹽豆腐;第三層係一個小烤板,可以放肉片或海鮮上去慢慢烤熟;而最底層就係火鍋啦,而且仲係可以放到兩種唔同的湯底,而我地就叫左芫茜皮蛋同埋麻辣湯底。 海鮮併盤 ($398) 有四人份量的超大盤海鮮, 包括有新鮮的海蝦,貝類,海螺,青口,龍蝦,鮑魚同埋肥大肉厚的原隻日本鮮魷。所有海鮮其本上係已
個鍋未黎前,先叫左兩款小菜食住先:
有四人份量的超大盤海鮮, 包括有新鮮的海蝦,貝類,海螺,青口,龍蝦,鮑魚同埋肥大肉厚的原隻日本鮮魷。所有海鮮其本上係已鋪上蒜蓉青䓤,直接放上小蒸鍋蒸熟都已經夠味,或者亦可用作打邊爐都得。
呢到啲餃都幾出色,大大隻而且皮好薄。韭菜餃的菜肉比例剛好,食得出韭菜非常新鮮;而雲吞啲蝦比肉多,而且蝦肉彈牙。
四款手打丸都幾彈牙,而且唔會有的唔新鮮的肉味。個人首推豬肉丸,食落會有少少的肉粒咬口,冇肉"騷"味。
一見鮮紅色的牛肉就知係新鮮。灼幾秒就食得,重牛味而肉質唔會太"柴"。
在老闆推介下叫左一條剛剛新鮮返的鱘龍魚。呢次係我人生中第一次見同食鱘龍魚,外型有啲似細細條的沙魚bb, 嘴尖尖咁,都幾大條。雖然大條,但肉質比想像中嫩滑唔會"鞋"口,又唔係太多骨, 肉質彈牙鮮甜。條魚先煎左一煎,再放係鐵盤上,加上酸菜,牙菜,菇類,薯粉同埋其他配料香料等一起煮,湯汁酸酸辣辣, 更帶出魚的鮮味。