2016-10-25
鍾意食蒸氣鍋既朋友應該都有聽過潮福呢間連鎖店 但原來佢除左蒸氣鍋外 仲有中菜 味道都幾好環境唔多講 都係中菜酒樓既格局 整體感覺都算舒服寬敞 今次甘啱經過西環就試下佢既中菜薑葱粉絲中蝦煲 118 蚊用瓦煲載住炒得好香既中蝦 中蝦新鮮大隻 殼同肉分離 中間既肉切左一刀令肉身熟既程度平均 蝦肉全吸哂薑葱同豉油既香味 連埋邪夠既粉絲 盡吸醬汁 正 懷舊炒素翅 78 蚊素翅好難得有得食 素翅充滿住陣陣蛋香 , 有菜莆 芽菜等增加口感 再加上素翅 幼身爽口既口感 而且炒得乾身有鑊氣 如果鍾意食素既朋友大可以點下呢味菜 生炒骨 68 蚊生炒骨其實好難整得好味 因為你d豬骨要鑊氣炒得剛好 但後加既醬汁既酸甜度又要拿得好好, 呢味生炒骨 既肉質 算係好夠鑊氣 食落出面炸脆得黎肉入面又有少少嫰滑 而醬汁酸甜度十足 林上去生炒骨上面又不會過份醃蓋左生炒骨既香 算係水準以上 都唔錯! 百醬涼瓜珍珠蠔 78 蚊雖然唔知百醬係乜黎 , 但估計係類似怪味甘 係自家制調制既醬汁 間間唔同, 呢味既百醬 醬汁比較濃稠 食落會同苦瓜同蠔仔痴住 口感偏淡, 所以最出既係苦瓜既甘味 同蠔仔味, 蠔肉細粒但夠新鮮 加上
薑葱粉絲中蝦煲 118 蚊
雖然唔知百醬係乜黎 , 但估計係類似怪味甘 係自家制調制既醬汁 間間唔同, 呢味既百醬 醬汁比較濃稠 食落會同苦瓜同蠔仔痴住 口感偏淡, 所以最出既係苦瓜既甘味 同蠔仔味, 蠔肉細粒但夠新鮮 加上煮得熟會有少少溶 醬汁同百醬同甘味既苦瓜混合 幾適合要黎撈飯
同蝦煲既醬料一樣 只係因為好鍾意食海鮮再點多個蟹 蟹以128 蚊黎講係好大 而且係肉蟹肉質偏多 而又不失少少蟹贏 同薑葱一齊煮 十分入味 !
食物雖然以蒸氣鍋做主打 但估唔到佢既中菜都幾好食 夠鑊氣同入味 可以一試