2021-08-10 59 浏览
#葵芳既本地米線葵涌廣場除咗小店林立外,仲有一間譚仔三哥。譚仔三哥經常爆滿,要食米線都唔係咁易。葵涌廣場隔離葵芳廣場,地下都有一間米線鋪,主打係各種有特色既米線,特別係薑湯底,仲有各款本土懷舊飲品。收工一於黎食翻餐,聽係附近返工嘅朋友講餐牌轉家!招牌酸辣米線 菜肉雲吞 鴨血 ($54)招牌米線有著多款配料可供選擇,除咗米線鋪常有嘅選擇外,有菜肉雲吞和鴨血等較少見嘅配料。 米線麵質彈牙,口感煙韌,朋友話係佢喜歡的口感,而且份量十足,可謂啖啖肉。一口肉,一口米線,一口湯,美中不足既係米線唔夠入味。濃雞湯竹苼雞卷粉絲米粉 ($65)餐牌上既皇牌推介,睇名已經想試,咁多樣野煮埋一齊,已經令我相當想試,米絲米粉有各自口感,另外有雞絲竹苼,口感相當復雜,值得一提既係呢款粉吸水,所以個麵好快就無湯。當然唔少得特色懷舊飲品!兩款懷舊飲品喺一般餐廳已經唔容易揾到啦,好邪惡又好正,特別係做完全日野。本地牛 ($24) 奶茶、牛乳雪糕火牛 ($24)利賓納、士多啤梨雪糕兩款米線和飲品質素均不俗,已且仲有懷舊特色飲品,而家經營良心小店,實在不容易,行過一於食下。
#葵芳既本地米線

收工一於黎食翻餐,聽係附近返工嘅朋友講餐牌轉家!

招牌酸辣米線 菜肉雲吞 鴨血 ($54)

濃雞湯竹苼雞卷粉絲米粉 ($65)

本地牛 ($24) 奶茶、牛乳雪糕

火牛 ($24)利賓納、士多啤梨雪糕