柠檬冰室 Lemon Cafe📍葵涌禾葵里2号葵兴商场地下10-12号舖老爸喺葵涌返工,趁今日佢放早,揾佢食个下午茶先。同老爸食当然食返啲港式味道啦,见附近嘅葵兴邨有间全间都系黄色嘅冰室,午市同下午茶价钱相当经济实惠,所以就决定喺度食啦。 💰$47吉列鱼柳 🐟呢个皇牌吉列鱼柳下午茶餐好丰富,配以香肠、炒滑蛋、丹麦面包同薯茸,加埋杯冷柠茶先系$50,好抵食。佢嘅炒滑蛋滑捋捋,重牛油香味,放喺层次感满满嘅烤丹麦面包上面食就最啱。好欣赏佢唔系用一般嘅白面包,而系用油酥感较重嘅丹麦面包,虽然肥就肥啲,但久唔久食一次都几过瘾。冻薯茸无额外调味,可以食到薯仔原味,口感厚实但不油腻。主角吉列鱼柳大过我一只手掌,面衣炸得香脆,切落去真系索索声,外脆内软嘅鱼柳无落太多调味,配埋沙律酱食,还原港式茶餐厅、冰室味道! 💰$39罗宋汤餐肉粒通粉 🥫之前睇新闻有见过有人食罗宋汤餐肉粒通粉,话餐厅好孤寒,果然成碗通粉,只得数粒细粒嘅午餐肉,分分钟堆埋都唔够半块,水平真系好参差。但呢间冰室嘅餐肉粒唔单止大粒,而且一小碗通粉入面有八大粒餐肉,唔洗用放大镜都揾到粒粒餐肉!而且佢嘅罗宋汤底好浓郁,亦有唔少新鲜蔬菜,通粉唔
柠檬冰室 Lemon Cafe
📍葵涌禾葵里2号葵兴商场地下10-12号舖

💰$47
吉列鱼柳 🐟

💰$39
罗宋汤餐肉粒通粉 🥫
之前睇新闻有见过有人食罗宋汤餐肉粒通粉,话餐厅好孤寒,果然成碗通粉,只得数粒细粒嘅午餐肉,分分钟堆埋都唔够半块,水平真系好参差。但呢间冰室嘅餐肉粒唔单止大粒,而且一小碗通粉入面有八大粒餐肉,唔洗用放大镜都揾到粒粒餐肉!而且佢嘅罗宋汤底好浓郁,亦有唔少新鲜蔬菜,通粉唔会煮到烂晒,好高质!

呢个餐同样配有丹麦面包,我拣咗煎双蛋,流心蛋黄足满蛋香,正!

💰$85
鲍鱼鸡煲 🍲
下午茶时候都食到镬仔菜,至啱老爸心意。虽然系罐头鲍鱼鸡煲,但煮得一啲都唔马虎,鸡嘅份量都好多,罐头鲍鱼亦唔会韧到似橡筋,酱汁多、味道好下饭。不过佢嘅鸡肉系带骨嘅,所以食嘅时候会有些少碎骨,大家要小心细嚼呀。

[价钱 Price]
💰$8 (套餐加配价)
椰汁红豆冰 🫘
太冲击!加几蚊有咁大杯嘅椰汁红豆冰?真系吓亲我哋,连老爸都话分分钟有2杯正常冻饮咁大杯!唔洗担心大杯就会偷工减料呀,佢嘅椰汁好浓郁,红豆粒粒都大大粒,甜甜香香、绵绵密密,冰感十足,真系必试!
  • 鲍鱼鸡煲