2021-12-05 118 浏览
究竟胡爐裏面買咩藥?同平時火鍋店唔同,走嘅係高級中式風。入到去冇嘈雜嘅環境,枱數唔多,換黎嘅係環境闊落,係打邊爐+ 談心嘅好地方。湯底款式多,最後點左胡椒花膠豬肚雞鍋,要養一養顏。鮮雞嫩滑,豬肚乾淨爽口。湯料分量十足,打足兩個鐘,仲有豬肚剩。胡椒味濃,隨手都有好幾粒胡椒粒。胡爐牛拼盤!有選擇困難症 + 食牛獸必食!一個拼盤有齊牛舌心、安格斯手切肥牛、牛胸爽、牛頸脊同霜降牛粒。當中對牛胸爽最感興趣,見佢白雪雪,一開始以為係脂肪,原來係牛胸肋骨中間的軟骨部位。食落好爽口,好重牛味。安格斯手切肥牛焯幾焯就食得。霜降牛粒雪花靚,入口柔軟。黑松露蟹肉餃,好濃嘅黑松露味,甚至濃到隔離個fd食我都聞到。上方係皇帝柱貝墨魚丸,真係有食到成粒嘅柱貝,用料唔馬虎下方係芝士蝦丸,係新鮮蝦膠包住芝士粒。食嘅時候會爆醬嘅芝士,要小心!蝦膠本身都彈牙。自家製響鈴大大件,厚身,建議比一般嘅焯多陣,就更吸湯。由於較厚身,更容易控制時間,做到外面吸湯,入面個層仲做到少少脆嘅口感。整體黎講,食物尤其丸係有心思。冬天活動好似咁樣一路慢慢食好西,一路吹水,都係一個好選擇。

安格斯手切肥牛焯幾焯就食得。
霜降牛粒雪花靚,入口柔軟。

上方係皇帝柱貝墨魚丸,真係有食到成粒嘅柱貝,用料唔馬虎

2021-11-28