2018-02-04
今晚食葡國菜,難得朋友相伴,特別預訂葡式燒乳豬,一齊大飽口福。餐廳裝潢都帶帶葡國色彩,有公雞裝飾物,木枱配藤椅,今晚我地仲坐左梳化位,好舒適輕鬆。先送來麵包,烘得熱辣辣,麵包外脆內軟,仲要特別鬆軟,塗上牛油好好食。黑橄欖係餐廳的廚師浸醃,欖油清香,橄欖不會太酸澀,味道醇厚。特色大蝦沙律 $145,蔬菜份量頗多,而且好新鮮爽脆,醬汁用油醋汁,好清新開胃,酸度調得剛好,醋味不搶喉。大蝦係亮點,有5隻大蝦,經微微炸過,香口而不膩,蝦肉結實彈牙,配沙律同食,味道洽到好處。白砵酒,用白葡萄釀製,多作爲開胃酒,點了小杯來品嚐,味道帶香,非常易入口,帶點甜味,順喉且酒精味不太重,幾好飲。而且餐廳仲有多款砵酒,下次要點其他來飲。葡式燒乳豬 (1/4隻)$280,需要預訂,所以訂位時順便訂埋,兩個人點1/4隻就剛剛好,因為仲有肥仔炒飯同沙律菜。乳豬皮燒得超靚,皮薄脆卜卜,中間夾住少少脂肪,入口溶開好香,脆豬肉好嫩好柔軟,也醃得入味。肥仔炒飯有葡國腸同葡萄乾等,好有葡菜風味,襯熱食同乳豬好夾,夠哂飽肚。傳統蘋果批配雲尼拿雪糕 $45,雖然一早整好,但上菜前會烘焗至熱,配冰凍雪糕,有冷熱交雜口感。蘋果批餡豐
特式大蝦沙律
砵酒
葡式燒乳豬(1/4隻)
傳統蘋果批配雪糕
蘋果批餡豐富,有滿滿香甜蘋果,軟硬度也做得到位,反而肉桂味不太重,有葡萄乾的酸甜味,果然有傳統蘋果批的味道。