2019-05-29
話說專做精緻川菜粵菜嘅三希樓已經由半山去到時代廣場開分店。🌆 餐廳入面好有中式風格,裝飾好有雅緻。🇨🇳原隻南瓜粉蒸排骨 ($198)呢個係完個南瓜上上碟嚟嘅,然後一打開個南瓜蓋,就會見到滿滿嘅排骨喇。🤩 呢個排骨呢,真係肥瘦適中,唔會太肥,唔怕食多幾舊。🤫 而且咬落仲好鬆軟添。😗 蘸埋佢入面嗰啲汁去,真係送飯一流。🍚 之後仲要食埋啲南瓜肉,因為佢個汁本身係辣辣地嘅,所以個南瓜肉呢竟然係辣中帶甜,有驚喜。😯蟹肉伊麵($108)一嚟就見到你咁大碗嘅蟹肉伊麵,上面鋪滿蟹肉同埋芽菜。😚 呢個伊麵嘅湯汁呢,真係好鮮甜,而每一啖伊麵入面都掛上唔小鮮甜嘅醬汁。😋 淡淡雞蛋味嘅伊麵,配上豐富嘅蟹肉,夾埋爽口嘅芽菜,真係perfect match。👍🏻 唯獨就係蟹肉有啲唔夠啦,少少唔夠喉。😕極品溜沙飽($38) 咁最後就食呢個流心包做甜品嘞。😆 其實我都好耐冇食過咁正嘅流沙包啦。🙈 佢每個細細個咁,可以直接放晒入口,一咬開,啲熱辣辣嘅奶黃即刻噴出嚟。🐣 而且,慢慢撕開包,就會見到啲奶皇油首先流出嚟,真係超級好流心。😍 奶黃亦都好重蛋黃同牛奶味。🥰 鍾意食奶黃包或者流心嘢嘅
原隻南瓜粉蒸排骨 ($198)[好味度:7/10]
原隻南瓜粉蒸排骨
蟹肉伊麵($108)[好味度:7/10]
蟹肉伊麵
極品溜沙飽($38) [好味度:9/10]
咁最後就食呢個流心包做甜品嘞。😆 其實我都好耐冇食過咁正嘅流沙包啦。🙈 佢每個細細個咁,可以直接放晒入口,一咬開,啲熱辣辣嘅奶黃即刻噴出嚟。🐣 而且,慢慢撕開包,就會見到啲奶皇油首先流出嚟,真係超級好流心。😍 奶黃亦都好重蛋黃同牛奶味。🥰 鍾意食奶黃包或者流心嘢嘅呢個真係必食。😇
極品溜沙飽
極品溜沙飽
順帶一提,呢到每個卡位都有個插頭方便叉電,好細心。🔌 而且座位都好闊,坐得好舒服。👪 下次可以試吓打邊爐。🍲
三希樓(銅鑼灣)
其他評分
靚靚度(7/10)
性價比(7/10)
回頭度:應該會