2020-11-13
上個月喺旺角分店食過牛排,印象幾好,知道銅鑼灣有分店,今日就嚟試下專登揀無咁多人嘅下午茶時間,去到已經三点,店內果然無乜人,得三兩個學生客喺度hea緊,成班店員圍埋一檯食緊午餐間店好細,勉強祇可坐廾多人呢段時間,店內無乜人,店員喺度執頭執尾,我也在忙寫食記,各有各忙,互不相干由玻璃窗望出去,對面係富豪酒店同鼎泰豐同旺角店一樣,湯,沙律同飯任攞沙律椰菜照例切絲,無乜紫色椰菜,放飯面嘅配料海苔粉勁鹹湯喺羅宋湯,但無番茄,祇有紅、白蘿蔔,洋蔥同薄薄嘅牛腱,湯好稀,加咗好多水,明顯係整色整水,超多味精,好鹹。本來想食雞排,但㩒機顯示賣晒,唯有揀牛肩牛肩肉厚厚一塊上桌塊牛肉有筋,比較難切放入口細嚼…,唔係嘛?点解同旺角個間差咁遠嘅?旺角間啲牛肉好有肉味同好腍,但呢間真係唔掂,啲牛肉落太多鬆肉粉,無晒肉味。再上網睇食記,果然有食客寫呢度嘅牛肉喺落鬆肉粉去醃,今次親身體驗鬆肉粉牛肩肉眼扒嘅滋味,肉質鬆散無肉味,得個鹹字,質素勁差咪以為人哋食唔出?偏偏我對味精特別敏感,食到我條脷鞋晒重要飲勁多水,最後想問下兩間係咪同一個老細,点解質素相差咁遠??一句話,無下次
間店好細,勉強祇可坐廾多人
由玻璃窗望出去,對面係富豪酒店同鼎泰豐
同旺角店一樣,湯,沙律同飯任攞
沙律椰菜照例切絲,無乜紫色椰菜,放飯面嘅配料海苔粉勁鹹
本來想食雞排,但㩒機顯示賣晒,唯有揀牛肩
牛肩肉厚厚一塊上桌
塊牛肉有筋,比較難切
一句話,無下次