2020-10-28 1558 浏览
Pho Bar- 你冇听错,呢间坐落系中环嘅小巷仔,有细细间专食pho嘅餐厅,里面都系bar台,细细地几啱一个或两三个过黎叹返个pho.讲返主角- ($88),自己写纸落单,配料任意配搭,金不换,芽菜基本都有,比较特别系炸蒜都有,够晒惹味。面可选河粉,金边粉或意大利翠玉瓜面(+$20)(利申冇试过).推荐可以拣金边粉,面质比河粉弹牙🤪👍🏻. 至于一碗pho嘅灵魂,我认为在于汤头,先黎一匙咩调味料都唔好加嘅汤,呢度嘅汤头十分浓郁,少少接近泰式船河面嘅汤头。之后建议食法如下:一匙是拉差辣酱,一匙鱼露,一匙甜酱,然后加入辣椒🌶,最后,榨晒成个青柠落去,顿时,将pho嘅灵魂升华到更高层次🙌🏻如果你有幸有人陪你过黎食,可以试下佢小食面唔错的:($42)-千岛沙律酱半边鸡翼好g味😋($38)薯条即炸,上泥烫手的😋,调味亦非常正,唔好以为会好似m记嘅sharkshark薯条,咁你就错了~如果系中环/路过返工嘅朋友,呢间系唔错嘅选择,比起同区某著名pho店,我认为呢间更值得一试👍🏻.不过讲到尾,最正嘅食pho 体验,当然系系越南街头,坐著红色嘅胶櫈仔,系路面un住脚,一手攞住对削极都仲有木碎嘅即弃木筷

讲返主角- [生熟美国顶级牛肉pho]($88),自己写纸落单,配料任意配搭,金不换,芽菜基本都有,比较特别系炸蒜都有,够晒惹味。面可选河粉,金边粉或意大利翠玉瓜面(+$20)(利申冇试过).推荐可以拣金边粉,面质比河粉弹牙🤪👍🏻.

如果你有幸有人陪你过黎食,可以试下佢小食面唔错的:[秘制鸡翼]($42)-千岛沙律酱半边鸡翼好g味😋

[紫菜配日本盐味薯条]($38)薯条即炸,上泥烫手的😋,调味亦非常正,唔好以为会好似m记嘅sharkshark薯条,咁你就错了~

不过讲到尾,最正嘅食pho 体验,当然系系越南街头,坐著红色嘅胶櫈仔,系路面un住脚,一手攞住对削极都仲有木碎嘅即弃木筷子🥢一手攞著只铁匙,一路望住街边嘅摩托车(同美女),一路被三/四只乌蝇嬲住咁食,先为最地道嘅食法🇻🇳😌