2021-05-24
同朋友嚟到佐敦搵食,估唔到原來而家佐敦開咗咁多食店,乜嘢類型都有,但係由於呢排食得太Heavy,天氣又好熱,搞到個人冇乜胃口,唔想食飯,咁啱經過火五,見佢啱啱有位,就入去試吓啦!🚂火五火車頭牛肉湯檬 $62食材有生牛肉,熟牛肉,和牛牛丸同扎肉。食Pho最重要係個湯底,呢碗湯底好重牛肉味,好濃但唔會好咸嗰種,湯檬好吸收湯底味亦好掛湯,熟牛肉好嫩滑好淋仲好重牛肉味!重點嚟喇,我從來都唔鍾意食牛丸,但係呢度嘅牛丸改變左我,我係從來都未食過一粒咁爽口彈牙咁牛肉味嘅牛丸,初初仲以為係普通牛丸,點知原來係和牛牛丸,omg!!! This is so delicious!我到而家仲係念念不忘!🦈越式魚翅花膠雞湯河 $59我本人就唔食魚翅嘅,但係朋友見到個名咁特別就叫一碗嚟試吓啦,好清新嘅雞湯湯底,雞湯最怕就係成碗雞油,但係佢哋將雞油已經一早隔走晒,所以個湯係非常之清,而且雞湯味亦都好出!雞件亦都好滑!🐥意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼 $39雞翼好大隻啊,第一次食呢個combination 嘅雞翼。首先雞翼炸得好脆口,亦都落咗好多蒜蓉去炸,但係粉漿一啲都唔厚,炸完之後喺面加一啲黑醋汁,黑醋汁亦都唔會好酸,同
🚂火五火車頭牛肉湯檬 $62
🦈越式魚翅花膠雞湯河 $59
🐥意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼 $39
雞翼好大隻啊,第一次食呢個combination 嘅雞翼。首先雞翼炸得好脆口,亦都落咗好多蒜蓉去炸,但係粉漿一啲都唔厚,炸完之後喺面加一啲黑醋汁,黑醋汁亦都唔會好酸,同蒜蓉雞翼嘅味道都非常之夾!雞翼都唔會炸得好乾,入面仍然保持得好Juicy!
🥤凍越南三色冰 $19
本身已經戒咗凍飲,但係當日天氣實在係太焗太熱,忍唔住要叫一杯凍飲,好大杯啊!好重椰汁味,唔會過甜,但係略嫌綠色粉條唔夠多,爭少少口感,但係整體來講都係非常之好飲!
🥥凍越南椰汁冰 $19
材料係由椰子水同椰肉沖調,味道好清新,唔會太甜,非常之解渴!
我冇諗過而家食Pho都可以有一間價錢咁經濟,份量大大碗,而且係非常好食!碗粉大到我食唔晒,嘢飲又抵又大杯,食完呢餐真係飽到上心口!雖然佢嘅鋪面好細,但係買外賣嘅人都非常之多,見到店員接外賣都接唔切!