2018-12-28
今日去黃大仙見完個客,就同咗朋友喺黃大仙度食飯喇!本身都冇諗住食啲咩, 咁啱經過呢間越南嘢,睇落好似好抵食就入咗去啦!一入到去店員就比餐牌,檯面都算幾整潔,而且選擇算幾多元,有好多嘢揀。最後我哋叫咗個二人餐。「軟硬兼施」生牛肉湯河個湯底好濃郁,加埋青檸汁同埋辣椒落去之後,成個湯底嘅層次感豐富咗好多,辣味唔算好勁,但有陣淡淡嘅辣香。湯底唔會太鹹,牛肉味幾重。而且牛肉好冧,唔會太韌,咬落都冇筋,入口即溶。做配菜既蘿蔔都幾軟身,同埋洋蔥幾冧,整體感覺都唔錯!「相得益彰」豬頸肉越南春卷配料幾豐富,入面嘅粉絲好多,而且蔬菜好爽口。本身以為蔬菜會搶咗豬肉嘅油香味,喧賓奪主,但係咬落又有淡淡的豬肉香,豬油味都幾重幾濃厚。 加埋枱面嘅酸汁,好大得出蔬菜嘅新鮮感。呢度仲有我最鍾意飲嘅鹹檸七,鹹檸味好濃厚,而且唔會太多冰,搞到成杯嘢淡曬!「喜出望外」牛油雞翼係成餐飯令我最驚艷嘅一味!面頭嘅蒜同埋雞翼外皮完全融為一體,咬落好脆口!面頭既蒜好脆身,連埋個雞皮食好夾,而且中間好保留到肉質既鮮甜味,鎖到肉汁!原本我哋諗住額外叫多份牛油雞翼,但好彩冇。因為所有嘢食加埋食到超級飽!呢個二人餐真係好抵食!!!
「軟硬兼施」
「相得益彰」