2022-01-10
⁑📌 圍威喂荃灣大壩街4-30號荃灣廣場4樓432號舖•食完最大嘅感想係華而不實🤔雖然佢嘅裝修擺設都好youthful而且食物飲品都頗為photogenic,但係食物嘅質素真心不太對得住價錢🥲最令人失望嘅係飲品🥤•圍威喂!海南雞💰138份量中規中矩,但雞肉偏實,談不上嫩滑,極其量只係比較好味嘅白切雞🐓🎏推薦指數: 6/10•扎扎跳手打蝦餅💰65蝦餅味道不錯,食到頗香嘅蝦味🦐而且表面炸得酥脆😋但蝦膠嘅處理有待改進,蝦餅質感比較實,缺少彈性。🎏推薦指數: 7.5/10•絕代雙莓💰40歸類為果昔,仲要價錢唔算平,我希望會飲到嘅係足料少少,唔會太稀嘅飲品🤔但遺憾地,草莓同藍莓嘅味道較淡,較多係artificial嘅味道😢而且飲品比較流質同我expected嘅果昔相差甚遠😕🎏推薦指數: 5/10•新加坡恐龍美祿💰28恐龍美祿唯一嘅垢病就係淡,真心認為快餐店買嘅華田好立克都比佢濃郁😅🎏推薦指數: 5.5/10•芒果椰奶沙冰💰38如果鍾意椰奶嘅味道可能會喜歡呢個飲品,但對我而言我更喜歡沒有加椰奶或少量椰奶嘅沙冰🥥或者椰奶可以令沙冰更細滑,但從較淺黃嘅顏色可以望到椰奶彷彿有點不合比例嘅多(抱歉沒有一張
📌 圍威喂
🎏推薦指數: 5/10
新加坡恐龍美祿💰28
🎏推薦指數: 5.5/10
芒果椰奶沙冰💰38
如果鍾意椰奶嘅味道可能會喜歡呢個飲品,但對我而言我更喜歡沒有加椰奶或少量椰奶嘅沙冰🥥或者椰奶可以令沙冰更細滑,但從較淺黃嘅顏色可以望到椰奶彷彿有點不合比例嘅多(抱歉沒有一張更清晰的照片),嚴重蓋過本身芒果嘅香氣。諷刺啲咁講,係我之前食過嘅泰國餐廳,絕對可以以同等或者更低嘅價錢買到杯沒有加上椰汁,較為濃郁,飲後能令人滿足嘅芒果沙冰🥭除非是喜歡椰汁的人士,否則我不太推薦🧐
🎏推薦指數: 5/10
其實呢次到訪已經係幾個月前,諗咗好耐點樣先可以持平又唔會太harsh咁就寫好篇食評,皆因網絡上喜歡呢間餐廳嘅人都好多,但到訪過後真心覺得同期望落差甚大,性價比低😶
💁🏻♀️圍威喂在以下地方都有分店:
荔枝角
🧮有加一服務費哦
*・゜゚・*:.。..。.:*・ ・*:.。. .。.:*・゜゚・* ・*:.。..。.:*・ ・*:.。. .。.
Disclaimer: 以上全屬我誠實意見,謝謝