经朋友介绍得知呢间位于D2 Place主打铁板烧同埋厨师发板既日本餐厅,趁住拍拖纪念日黎一试~ 甫进店先经过两旁既铁板烧counter,才到寿司counter。店员安排座位既同时,寿司师傅及两位徒弟跟我们亲切的点头微笑食Omakase除了食材刀工,遇上一位健谈既师傅都好紧要! 呢晚遇上了刘师傅(Sam),对每一位客人都有交流(当中熟客可不少),让我地对食材又加深了解!  先奉上沙律菜。看似普通一个沙律菜却加上2片来自高知县既莲芋根,有一丝清香。令我忆起四国之旅亦尝过,不过言语不通,没有考究,幸好师傅今次介绍一下~花螺,甜甜地既味醂味道,螺肉幼嫩。师傅先准备omakase伴菜有蒜头渍、山芋、菜头渍而我最爱既系加左wasabi既山芋,清甜中带点攻鼻感,真系令人回味!刺身先以白身鱼的石鲷作开端,味道鲜甜,口感细腻,有靱感~水章鱼又称水蛸。其吸盘部位入口爽脆,切片部分柔软,淡淡的海水味道,鲜美余韵!轻炙过既深海池鱼王,油份特别剔透,加上竹炭盐,油香更突出鲜味,口感嫩腍。金目鲷肉质细致肥美,粉红色既鱼肉添上黑鱼子金箔,黑加金既配搭分外闪亮耀眼~鲜甜既响螺刺身,烟烟韧韧,边位较弹牙爽口。大大只既小
店员安排座位既同时,寿司师傅及两位徒弟跟我们亲切的点头微笑

先奉上沙律菜。
花螺,甜甜地既味醂味道,螺肉幼嫩。

师傅先准备omakase伴菜
有蒜头渍、山芋、菜头渍
而我最爱既系加左wasabi既山芋,
清甜中带点攻鼻感,真系令人回味!

刺身先以白身鱼的石鲷作开端,
味道鲜甜,口感细腻,有靱感~
石鲷
水章鱼又称水蛸。
其吸盘部位入口爽脆,切片部分柔软,
淡淡的海水味道,鲜美余韵!
水章鱼
轻炙过既深海池鱼王,油份特别剔透,
加上竹炭盐,油香更突出鲜味,口感嫩腍。

金目鲷
鲜甜既响螺刺身,烟烟韧韧,边位较弹牙爽口。
响螺
大大只既小长井真蚝,入口creamy,裙边爽口,配合醋啫喱,鲜味层次更突出分明。

真蚝
烟熏鲣鱼
烟熏过既鲣鱼表面微炙,鱼肉呈深红色,沾上几片银箔更增添一份贵气!
入面卷上一片蒜,味道非常匹配,更鲜味浓郁。

烟熏鲣鱼
野生吞拿鱼腩,由于野生关系,鱼既活动范围多,肉质亦结实有嚼劲,鱼味浓厚,肉色较嫩粉~
反之人工喂养相对油脂丰腴,会有入口融化既效果,但缺少了一份”质感”,
加上野生既成本比人工喂养既贵好多,可见用料上乘!

野生吞拿鱼腩
唔觉唔觉上完7款刺身,以日本蕃茄清新一下味蕾~
伴菜都加左自家腌既子姜,有切片、切粒。平时少见既切粒,原来非常爽脆嫩口!
然后到寿司部分🍣🍣🍣
晶莹通透既富山湾小白虾,唔好睇佢细细只,鲜甜度相当高,鲜味柔滑~
小白虾
火炙过既银鳕鱼,鱼油滑溜甘香。
银鳕鱼
《北海道根室鸥洋水产》马粪海胆
橙黄色既马粪海胆肥美丰腴,味道甘甜浓郁,非常甜度相当高,入口即化。

葱吞拿鱼腩手卷
先见徒弟将紫菜在火上烘烤,
然后师傅快速加上米饭吞拿鱼洒上芝麻,
递给我时叮嘱要"快吃",我当然不敢怠慢,
快咬一口,紫菜香脆之余仲有微温,入面既吞拿鱼芝麻酱油味道渗透整个口腔,
葱吞拿鱼腩手卷
尾声了,喝一碗奶白色既䲞鱼汤,鲜甜暖胃!
再奉上热焙茶
食埋冧酒提子雪糕,为呢餐完美作结~
用餐时段
庆祝纪念