2022-01-03 64 浏览
一直都好鍾意食韓國野食,尤其在冬日凍凍地天氣,勁掛住熱辣辣的人參雞湯。荃灣的韓閣,韓味正宗,交通便利,荃灣站出行過天橋就見到,鋪頭環境不錯,清潔乾淨。一坐低,侍應就奉上韓式泡菜,酸蘿蔔,榨菜韓式開胃野食。海鮮煎餅,外脆內嫩,海鮮餡豐富,不乏蔥,配左沙律醬同辣椒油,我就更喜歡點韓式辣醬,十分香口好味。天氣凍冰冰,梗係食石鍋飯,可以揀牛肉,腩片,炸雞球配芝士沙律汁,雜菜,蟹三色,我哋揀左牛肉石鍋飯。熱辣辣奉上,令人好有食欲!趁熱撈開雞蛋更香口。底仲有少少飯焦,牛肉嫩滑,好抵食。主角上場,石鍋人參雞湯,冬天是服用人參和高麗參進補的好時機,兩者都具有補元氣、補脾益肺、生津養血等功效。一整隻春雞,肚入面裝左糯米,人參,栗子等食材,加上紅棗,很有滋補效果。另外叫左薯條,香脆好味。

一坐低,侍應就奉上韓式泡菜,酸蘿蔔,榨菜韓式開胃野食。

熱辣辣奉上,令人好有食欲!趁熱撈開雞蛋
更香口。底仲有少少飯焦,牛肉嫩滑,好抵食。

另外叫左薯條,香脆好味。