2022-11-27 259 浏览
呢間餐廳bookmark左好耐,一直未有機會試~今次咁啱同朋友行過荃灣,一於去試下。餐廳位於荃灣路德圍,主打各款雞湯麵🍜同「醉」系列小食。🔎 砂窩雞湯翅配米線($68)雞湯以砂窩上枱,所以食到尾都仲係熱辣辣,唔會食食下就凍曬。飲左一啖湯底,非常之濃郁,帶有金華火腿既咸香味,配料除咗雞肉之外,翅既份量都唔少,非常抵食。🔎 砂窩胡椒豬肚雞配刀削麵($68)胡椒豬肚雞一樣係以砂窩上枱,嗰湯底比雞湯翅清,而且鮮味更加突出,帶少少胡椒味,飲完嗰身會暖笠笠,非常適合秋冬天食用。豬肚同雞肉份量都算多~❇️除咗米線同刀削麵,仲可以因應個人口味選擇配米粉、粉絲、銀針粉、瀨粉同白飯。❇️🔎 醉三鮮($75)醉三鮮係指鮑魚、蝦同花螺,三款海鮮都醃得好入味,咬落充滿酒香,大推薦~🔎 醉雞翼尖($28)醉雞翼尖份量好多,醉雞翼咬落有口感,味道都唔錯。🔎 藥膳酒浸雞腳($36)雞腳好入味,咬落有陣陣藥材同酒既香味。⚜️餐廳每日都有唔同既特價小食俾客人揀,今次我地就試左口水豬手。⚜️🔎 口水豬手(原價:$48,特價:$24)豬手充滿骨膠原,咬落爽口彈牙,口水汁食落比想像中辣,但辣得黎都幾惹味。

🔎 砂窩雞湯翅配米線($68)
雞湯以砂窩上枱,所以食到尾都仲係熱辣辣,唔會食食下就凍曬。

🔎 砂窩胡椒豬肚雞配刀削麵($68)

🔎 醉三鮮($75)

🔎 醉雞翼尖($28)
醉雞翼尖份量好多,醉雞翼咬落有口感,味道都唔錯。

🔎 藥膳酒浸雞腳($36)
雞腳好入味,咬落有陣陣藥材同酒既香味。

🔎 口水豬手(原價:$48,特價:$24)
午餐