2017-02-27
放題一向廣為香港人熱捧,當荷包鬆動,一諗吾到食咩身邊總有人會提議去食「放題」,正當我為今晚傷腦筋之際,被接過的一宣傳單張吸引😍 單張上寫著「二人同行一人半價」「 體驗價$238加一」,比較同區算抵,加上不用出九龍或港島區,所以同媽媽試下瀛喜放題放題必食的刺身✌😋南瓜,紫心蕃薯及海蝦天婦羅我都點了來試,天婦羅好不好食在於師傅的功夫,天婦羅炸得脆身 沾上薄薄的炸漿,三款中我最推薦海蝦天婦羅👍 南瓜跟紫薯略厭有點生😯燒羊架好大份,羊羶味不重可以接受,羊架好厚肉,媽媽食得好滋味👩放題少有的生蝦都做得不錯👅飲品是自助地到大雪櫃拎,有港式紙包及罐裝飲品,有我最愛的道地烏龍茶🍵食到咁上下,就要玩下磯燒🍢 網燒爐已預先準備放在枱上,一開始當然要燒下海鮮同菠蘿🍍,海鮮本來很快就熟,趁快熟淋上少量清酒燒多一會兒就可食,咸香鮮甜的海鮮味出哂黎磯燒海鮮正呀 有大蜆,半殼蠔,蝦,元貝及青口😈餐廳好貼心地將每樣磯燒海鮮的燒法及技巧印在餐紙上,讓客人用餐時一目瞭然,吾洗怕吾識燒啦😎北海道焗芝士帆立貝真是必食之選✔ 原隻帆立貝加上芝士同酸甜的沙律醬去焗,超開胃超好味😍 我一個人好誇張地食左5隻!甜品方面有百福豆腐花,
瀛喜提供的款式及種類的確比外面的放題店少,但基本的刺身 ; 燒焗類 ; 壽司 ; 沙律 ; 一品料理 ; 炸物 ; 天婦羅 ; 煮物等都一應俱全,仲有我太飽沒點到的涮涮鍋,最特別一定是磯燒,在荃灣區更是罕見的! 上菜收碟速度快而且無漏單,對於爭分奪秒食放題黎講好重要😏