2025-08-13
今次來到荃灣呢間酒樓同屋企人食飯,環境算寬敞明亮,食物種類款式多,主打順德菜同點心,不過都有好多中式小菜。價錢相宜,份量多。▶️金磚豆腐蒸煮滑豆腐裹上麵粉,外炸內軟❤️麵粉好薄仲帶有少少嚼口,面層加左啲芝麻增添香氣同口感。調味方面鹹淡適中,推介👍🏻▶️上湯龍蝦伊麵底揀伊麵要額外➕$50我覺得有啲奇怪,明明道菜叫上湯龍蝦伊麵🤣唔加就會得上湯龍蝦食。伊麵份量多,口感偏淋但味道上都食到上湯嘅鮮味。龍蝦好新鮮,肉質爽彈鮮甜,非常好食👍🏻▶️炸子雞(半隻)炸子雞外皮酥脆,肉質鮮嫩唔乾有肉汁,骨頭都有香氣。調味偏鹹但尚可接受。比較可惜嘅係師傅處理雞毛唔夠乾淨,部分雞件仲有毛係面🥲🥲▶️大良炸鮮奶正宗順德菜嘅炸鮮奶有鹹甜2食,鳳城係鹹嘅版本,同我想像中有啲岀入,我覺得食落有啲腥同有浸油溢味。不過同行友人覺得好好食,話食到蝦米香同鹹鮮味。▶️松子魚外觀就認真麻麻地,條魚上枱已經散左同分開咗2邊,個魚頭係中間,下面張相係岩岩上枱個樣😂但味道方面唔錯,甜酸汁調味岩岩好,好開胃。魚肉外皮炸得好香,肉質唔乾,滑得來都有魚味。
▶️金磚豆腐