2023-03-14
🚩 泰玖 六月終於到我去旅行啦‼️冇錯冇錯plan咗去泰國,等我預先熟習一下泰國嘅味道😌荃灣近排開咗間泰國菜,工業風裝修,仲有兩層咁高都幾有feel 㗎~餐廳晚市仲做緊飲品買一送一優惠‼️椰青為到先廿零蚊一個超超超抵😍〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈泰式菠蘿炒飯 $118成座山咁高,分量十足😆炒飯食落好香黃薑粉味配料亦都好豐富,有蝦,青口,魷魚等等菠蘿切到細細粒,酸酸甜甜,食到好開胃🌈泰式青咖喱雞 $88平時出面餐廳食嘅青咖喱都偏辣呢款有少少辣味得來,椰汁味較重裏面都有好多雞肉同埋蔬菜而且茄子係真係泰國嗰隻綠色圓轆轆好正宗🌈泰玖金磚蒜蓉包 $42即叫即做需要預留30分鐘超級厚身嘅蒜蓉包四面都搽滿牛油,烘至金黃食落鹹鹹香香,配咖喱一流🌈泰式炸蝦餅 $36總共兩件~價錢來講都算可以食落油感不重,都算香口乾身不過略嫌蝦餅唔夠爽彈,多啲蝦肉會更好🌈青檸梳打 $38原枝泰國梳打水上俾你,一杯根本斟唔晒🤤水杯本身落咗大量青檸汁,配埋梳打水飲落酸酸甜甜非常解膩🌈芒果糯米飯 將糯米飯整成壽司嘅形狀, 一啖一個好可愛糯米飯煙靭感十足,唔會乾芒果夠清甜多汁❤️🌈熱泰式奶茶 $38奶茶控梗係要飲泰式奶茶紅茶底非常
🌈泰式菠蘿炒飯 $118
成座山咁高,分量十足😆
炒飯食落好香黃薑粉味
配料亦都好豐富,有蝦,青口,魷魚等等
菠蘿切到細細粒,酸酸甜甜,食到好開胃
🌈泰式青咖喱雞 $88
平時出面餐廳食嘅青咖喱都偏辣
呢款有少少辣味得來,椰汁味較重
裏面都有好多雞肉同埋蔬菜
而且茄子係真係泰國嗰隻綠色圓轆轆
好正宗
🌈泰玖金磚蒜蓉包 $42
即叫即做需要預留30分鐘
超級厚身嘅蒜蓉包
四面都搽滿牛油,烘至金黃
食落鹹鹹香香,配咖喱一流
🌈泰式炸蝦餅 $36
總共兩件~價錢來講都算可以
食落油感不重,都算香口乾身
不過略嫌蝦餅唔夠爽彈,多啲蝦肉會更好
🌈青檸梳打 $38
原枝泰國梳打水上俾你,一杯根本斟唔晒🤤
水杯本身落咗大量青檸汁,配埋梳打水
飲落酸酸甜甜非常解膩
🌈芒果糯米飯
將糯米飯整成壽司嘅形狀, 一啖一個好可愛
糯米飯煙靭感十足,唔會乾
芒果夠清甜多汁❤️
🌈熱泰式奶茶 $38
奶茶控梗係要飲泰式奶茶
紅茶底非常香濃
喺泰國茶葉嘅味道
又唔會太甜,適合返香港人嘅口味
買一送一,梗係抵飲啦🙌🏻