2018-07-21
打邊爐真係冇分季節,有種心癮令我久唔久就想去一次 今日同我朋友去咗荃灣大鴻輝8樓【馬辣台式鴛鴦火鍋】打邊爐, 開頭見到個名有個辣字都驚驚地,但之後發現有其他唔辣既湯底,所以就決定食呢間。大鴻輝一如既往超多人排隊搭電梯。 好彩我同朋友book咗六點半上去食飯,成功避開左排隊既高峯期。一上到去,估唔到咁早都有50%入座率。職員安排我地坐窗邊既卡位。我地今次叫左鴛鴦鍋,一邊沙爹湯,另一邊係蕃茄湯。仲叫左5種精選肉。原來呢度除左精選肉類同海鮮類之外,其他食物同飲品係要自取。行左一個圈,發現食物種類好多,菜,丸,肉,即包水餃,甜品,生果,野飲。我最鐘意甜品,除左有3個雪糕櫃之外,仲有蛋糕同埋我最愛既焦糖燉蛋😍😍我食左2杯。另外一樣要讚既係野飲方面,除左有普通罐裝汽水同凍既果汁涼茶之外,仲有咖啡機,茶包,花茶,同埋熱水。我同朋友將鴛鴦鍋,分左做素食區同肉食區。沙爹湯放肉,蕃茄湯放菜。咁樣啲菜唔會吸太多油,感覺健康啲。呢間啲菜正常新鮮,可以同呢度客人多,啲食物去得快有關,我地食左4轉菜都見唔到有帶啡色好似少少燶左既菜出現。精選肉類上菜,但係我同fd分唔出邊盆係羊,證明佢個羊肉一啲都唔"so"。自取既
精選肉類上菜,但係我同fd分唔出邊盆係羊,證明佢個羊肉一啲都唔"so"。自取既食物入面我最鍾意食烏冬(係雪條櫃入面果款)夠彈牙。另外白魚蛋,滑牛同午餐肉都好好味。唯一奇怪既係呢度既墨魚丸口感勁似魚蛋,都係一樣彈牙,相比之下我都係鍾意食魚蛋多啲。