2015-09-06
「金坊」泰國菜,聽說住荃灣的朋友,很多人也到訪過。次次經過都見等位人潮,今日好好彩時間比較早六點半多可以不用排隊直入 (今次係我第一次食)身邊朋友同我一樣都幾鍾意食泰國菜~ 今餐有 ... 青木瓜絲沙津、炸蝦餅、冬蔭功湯、泰式生菜包、馬拉盞炒菜,仲有椰青 + 青檸梳打下單後,好快就食得~ 先食沙津,青木瓜很爽口,加埋泰式汁酸酸辣辣,好開胃,不過當中的青豆,青味很重,可能係處理得唔好。跟住到每次食泰國菜也必食的炸蝦餅!炸蝦餅好彈牙,幾鮮味,即叫即炸,熱騰騰點泰式辣醬,好味!推介!(全晚最好食的)呢個馬拉戔通菜就失色左,很微的馬拉戔味我地呢個冬蔭功湯選擇帶蜆的,蜆量很多,可惜蜆肉無甜味,重點冬蔭湯底的檸檬葉呀,香茅呀,南薑味,這些精髓好像欠缺了。(可取之處是以鍋上,可以一直保溫著)再黎,泰式生菜豬肉包,賣相已扣了不少分數呢,豬肉炒完都是粉色的,調味方面仍是差一點點。友人們,大愛的生蝦刺身食泰國菜,飲椰青是最好不過了,椰青有些老,可能放得耐了, 味道不夠清甜。今晚終於一嚐荃灣這家泰國菜,整體食物比較普通,回頭率不高,呢到最值得推介係炸蝦餅
「金坊」泰國菜,聽說住荃灣的朋友,很多人也到訪過。
身邊朋友同我一樣都幾鍾意食泰國菜~
下單後,好快就食得~
呢個馬拉戔通菜就失色左,很微的馬拉戔味
友人們,大愛的生蝦刺身