2016-07-10 3303 浏览
今日跟为食妹去揾食~咁啱见到有新餐厅,我哋两个不嬲钟意食新嘢,见到装修几雅致,一于试下。餐具好靓呀!好有心思。用咁靓嘅餐具食嘢,个人都开心啲,啲嘢食系咪都会好食啲?菜胆鸡炖鲍翅呢个一定要点!!菜胆鸡炖鲍翅用咗好大片既真鱼翅,加上瘦肉鸡肉一齐拎去完炖,味道好鲜!鱼翅一条条,粗身爽口, 整个炖汤味道清得嚟亦不失鱼翅鲜味同肉香,重点系新开张只系$28,抵到烂!!清汤蝴蝶腩店员唔介绍都唔知道,呢煲蝴蝶腩望落好似牛腩,但系其实系猪肉嚟,好适合果啲唔食得牛肉嘅人。蝴蝶腩用咗胡椒辣椒同芫茜一齐煲,带出蝴蝶腩嘅鲜味,胡椒辣椒有提鲜嘅作用。虽然落咗芫茜,但系芫茜味唔会好大,我自己麻麻地芫茜都接受到。清汤底胡椒味比较重,都几惹味吖。蒜蓉粉丝蒸扇贝扇贝开边蒸,加埋蒜蓉同粉丝,虽然系一般家常嘅煮法,但系镬气呢样嘢都系要系街先食到。扇贝好新鲜,蒸出嚟鲜味浓郁,因为扇贝好厚肉,所以就算开咗边,依然都好有咬口,而且火候控制得好,食落非常之淋,一啲都唔靭。粉丝吸收咗蒜蓉同埋元贝嘅鲜味,一啲都唔失色。烧腩仔烧腩仔有五层猪腩肉,肥瘦肉层次分明,所以口感好滑,完全唔会觉得肥腻。猪腩仔既皮系沙皮,我自己觉得个皮唔够脆,但系配
菜胆鸡炖鲍翅

!!
清汤蝴蝶腩
蒜蓉粉丝蒸扇贝
烧腩仔
烧腩仔有五层猪腩肉,肥瘦肉层次分明,所以口感好滑,完全唔会觉得肥腻。猪腩仔既皮系沙皮,我自己觉得个皮唔够脆,但系配饭食都好满足!